Anastasiu recunoaște caracterul dur al reformelor: „Guvernul nu le-a luat cu plăcere, dar erau esențiale”

Publicat: 12 iul. 2025, 10:01, de Ionut Jifcu, în POLITICĂ , ? cititori
Anastasiu recunoaște caracterul dur al reformelor: „Guvernul nu le-a luat cu plăcere, dar erau esențiale”
sursa: Inquam Photos / George Călin

Vicepremierul Dragoş Anastasiu admite că pachetul de măsuri fiscale asumat de Guvernul Bolojan este unul nepopular, dar necesar, iar Executivul nu l-a adoptat „cu plăcere”.

Dragoş Anastasiu: „Sunt măsuri nepopulare, pe care nimeni nu și le-a dorit“

Dragoş Anastasiu a declarat că măsurile economice pentru consolidarea fiscală, pe care și le-a asumat Guvernul în fața Parlamentului, au fost necesare pentru a credibiliza România în fața instituțiilor financiare internaționale cu privire la angajamentul de a reduce deficitul bugetar.

„Sunt măsuri nepopulare, pe care nimeni nu și le-a dorit, și pe care acest Guvern nu le-a luat cu plăcere, însă, repet, au fost necesare pentru că aduc efecte imediate în redresarea deficitului bugetar și a credibilizării țării noastre pe plan international”, a declarat, pentru Adevărul, vicepremierul.

El a adăugat că guvernul condus de Ilie Bolojan a reușit economii de peste 240 de milioane de euro la buget prin reducerea costurilor dobânzilor aferente emisiunilor internaționale de obligațiuni, ca urmare a creșterii credibilității României pe piețele externe.

„Pentru întreaga maturitate de cinci ani, vorbim de o economie de 70 de milioane de euro. În cazul emisiunii de 1,75 mld. de dolari, cu o maturitate de 10 ani, comparând tot cu marja de risc a emisiunii din luna martie, economia este de 12,25 milioane de dolari pe an, respectiv 122,5 de milioane de dolari pe zece ani. În cazul emisiunii de eurobonduri de 1,5 miliarde de euro cu o maturitate de 14 ani, reducerea marjei de risc a fost de 0,25% puncte procentuale, mai spune Dragoș Anastasiu.

El a adăugat: „Asta se traduce într-o economie la buget (cu privire la costul dobânzilor) de 3,75 de milioane de euro pe an, respectiv 52,5 milioane de euro în14 ani. Iar dobânzile la împrumuturile statului se plătesc tot din banii contribuabililor”.

Anastasiu a mai ţinut să precizeze că Agenția Moody’s consideră că măsurile fiscal-bugetare ale Guvernului României sunt un pas important spre reducerea deficitului.

Al doilea pachet fiscal, adoptat până la finalul lunii

Guvernul României pregătește un al doilea pachet de reforme, care va include măsuri pentru restructurarea companiilor de stat și pentru corectarea inechităților salariale din sectorul public, mai arată vicepremierul. Aceste schimbări vor viza, printre altele, reducerea numărului de membri din consiliile de administrație, precum și a remunerațiilor acestora. Eficientizarea firmelor cu capital majoritar de stat este considerată o prioritate, în condițiile în care Executivul dorește să reducă cheltuielile excesive și să aducă un echilibru în sistemul bugetar.

Totodată, se lucrează la stabilirea unui cadru de performanță pentru instituțiile publice, care să nu poată fi modificat odată cu schimbarea guvernului. Conform declarațiilor lui Dragoş Anastasiu, schimbările trebuie să pornească de sus în jos, prin exemplul oferit de miniștri și șefii de instituții. El spune că unele contracte ale directorilor din instituții publice sunt „betonate”, însă Guvernul intenționează să modifice legislația pentru a elimina posibilitatea perpetuării exceselor din banul public.

Reforma vine în contextul unui deficit bugetar ridicat, care în primele cinci luni ale anului 2025 a ajuns la 3,39% din PIB, depășind pragul de 3% stabilit prin Pactul de Stabilitate al Uniunii Europene. În acest context, presiunile din partea Comisiei Europene, a agențiilor de rating și a piețelor internaționale s-au intensificat. România a fost nevoită să prezinte, la reuniunea EcoFin din 8 iulie, un plan credibil de ajustare bugetară. În absența acestuia, țara risca sancțiuni mai dure, pierderea accesului la fonduri europene, creșterea dobânzilor la împrumuturi și o deteriorare a încrederii investitorilor.