Conf. dr. Cristina Tiu: Anual, avem 55.000 de accidente vasculare cerebrale. ”E nevoie de o strategie națională pentru AVC”

Pentru ”schimbarea indicatorilor legați de supraviețuire” în accidentul vascular cerebral (AVC),  ”avem nevoie neapărat de o  strategie națională pentru AVC”, spune conf.dr. Cristina Tiu, președinta Societății de Neurologie din România (SNR).

Anual, în România, se înregistrează aproximativ 55.000 AVC cu o mare mortalitate, morbiditate, cu dizabilitate reziduală la 30% dintre pacienţi, avertizează președinta SNR.

Tocmai de aceea sunt necesare mai multe unități de AVC acute, cu personal suficient și instruit. ”Avem nevoie de mult mai multe centre de neuroreabilitare. Avem nevoie neapărat de strategie naţională pentru accidentul vascular cerebral”, precizează conf. dr. Cristina Tiu.

Ca și în infarctul miocardic și în AVC este importantă reducerea timpului de la apariția simptomelor și la apelul la ambulanță și primul ajutor profesionist.

„Din păcate, partea de endovascular nu a ţinut pasul la fel de bine şi este obiectivul nostru în acest moment să creştem rata de trombectomie mecanică. Sunt cinci centre active. (…) Este imperios necesar să creăm o curriculă de pregătire pentru neuro-intervenţional, pentru că, altfel, nu vom putea acoperi aceste nevoi. (…) Momentul între debutul simptomelor şi până la apelul către ambulanţă este undeva la 185 de minute. În ceea ce priveşte partea legată de ambulanţă întârzierea este undeva de 83 de minute”, explică președinta SNR.

După modelul tratamentului infarctului miocardic care a îmbunătățit indicatorii legați de supraviețuire, ministrul Sănătății este de părere că este necesar să se îmbunătățească ”accesul la servicii medicale care să poată să facă posibil tratamentul precoce al accidentului vascular ischemic la nivel naţional”.

”Să nu existe practic niciun judeţ în care să nu existe acces la acest tip de servicii. Va reduce mult mortalitatea şi, mai ales, dizabilitatea, pentru că multe dintre persoanele care suferă accidente vasculare cerebrale rămân cu sechele foarte serioase şi recuperarea lor este dificilă sau chiar imposibilă, afectează capacitatea de muncă şi viaţa de zi cu zi”, spune ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Dizabilități, costuri socio-economice

Accidentul vascular cerebral face parte dintre afecțiunile care modifică atât viața pacientului, dar și pe cea a familiei, implicând și costuri socio-economice majore, subliniază prof. dr. Cătălin Cârstoiu, managerul Spitalului Universitar de Urgență București.

„La fiecare şase secunde, o persoană moare din cauza unui accident vascular cerebral la nivel mondial. În medie, o persoană din şase va suferi un accident vascular cerebral pe parcursul vieţii. (…) Până la apariţia trombolizei, dintre persoanele care făceau accident vascular cerebral jumătate plecau acasă cu cel puţin o dizabilitate. De la introducerea tratamentului trombolitic, proporţia a scăzut, scade continuu numărul celor care rămân cu urmări, cu dizabilităţi după accidentul vascular cerebral ischemic. Un pacient cu accident vascular cerebral netratat pierde în jur de 1,5 – 2 milioane de neuroni pe minut”, completează dr. Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov.

Abordarea pe mai multe paliere a problematicii complexe a AVC are loc în cadrul campaniei de conștientizare a riscului de AVC  ”Timpul înseamnă viață”, organizată de de ALIA – Asociaţia pentru Lupta Împotriva Accidentului Vascular Cerebral, în parteneriat cu Societatea de Neurologie din România, Asociaţia Naţională Română de STROKE, Colegiul Medicilor România, UMF ”Carol Davila” Bucureşti, Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov şi Angels România.

 

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Portul Constanţa se pregătește pentru noua recoltă: Toate drumurile intens circulate...

Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime (CNAPM) Constanţa anunță că, în următoarele două luni, adică până la începerea campaniei de recoltare, toate drumurile intens circulate...

Prefectul de Prahova îi face concurență lui Iulian Dumitrescu la preşedinţia...

Virgiliu Nanu, preşedintele PSD Prahova și prefectul județului, îi face concurență lui Iulian Dumitrescu, acuzat de corupţie şi aflat sub control judiciar, la preşedinţia...