Cseke Attila anunță cea mai importantă reformă din ultimele decenii: Proiectele vor fi deblocate rapid
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/01/cikk_Cseke_Attila_1.jpg)
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, a prezentat, la Reghin, detalii despre Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 31/2025, un act normativ care modifică substanțial procedurile de avizare pentru investițiile publice și private din România.
Conform ministrului, măsurile adoptate vizează reducerea birocrației și accelerarea implementării proiectelor, în contextul în care întârzierile actuale ar afecta grav ritmul investițiilor.
„Este, din punctul nostru de vedere, cea mai importantă reformă în procedura de avizare a investiţiilor publice şi private din România din ultimii 35 de ani”, a declarat Cseke Attila într-o conferință de presă. El a subliniat că noua ordonanță introduce termene mai scurte, proceduri clare și sancțiuni pentru nerespectarea acestora, inclusiv avizarea tacită în caz de întârziere.
Ministrul a explicat că reforma a fost motivată de date privind durata excesivă a procesului de obținere a avizelor pentru proiectele de investiții. „La investiţiile pe Anghel Saligny, media zilelor scurse de la certificatul de urbanism până la autorizaţia de construire […] este de 507 zile. […] Dar sunt peste 20% din aceste investiţii la care media depăşeşte 700 de zile, ceea ce înseamnă peste 2 ani de stat numai în procedură de avizare”, a afirmat Cseke.
În cazul proiectelor din energie, unde sunt implicați și operatori privați, durata medie de avizare este, de asemenea, de un an și cinci luni. În ceea ce privește reformele asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), termenul mediu pentru avizare este de 410 zile, a adăugat ministrul.
Cseke a precizat că scopul reformei este „responsabilizarea instituţiilor avizatoare”. Potrivit acestuia, atât instituțiile publice, cât și cele private, trebuie să respecte termenele de avizare: „Instituţiile statului sau instituţiile private trebuie să îşi facă datoria în aceste termene, să avizeze în perioada în care este prevăzută această procedură de avizare.”
Un alt punct criticat de ministru a fost durata avizării planurilor urbanistice generale (PUG). „În România, astăzi, media avizării unui PUG […] este în medie patru-cinci ani. […] Am avut şi PUG-uri – PUG-ul Timişoarei, care a stat în procedură de avizare 11 ani, ceea ce este nepermis”, a declarat acesta. În baza noii ordonanțe, autoritățile își propun ca durata avizării unui PUG să scadă la șase luni.
„Avizarea tacită este o sancţiune, trebuie să înţeleagă toată lumea din aceste instituţii avizatoare. […] Evident, cu responsabilizarea tuturor care şi-au făcut sau nu şi-au făcut datoria”, a conchis Cseke Attila.