Nicuşor Dan: „Există o suspiciune puternică de interferenţă rusească în alegerile din România”
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/06/Prima-sedinta-CSAT-din-mandatul-lui-Nicusor-Dan.-Fenomenul-evaziunii-fiscale-si-situatia-de-la-Praid-pe-ordinea-de-zi.jpg)
Preşedintele Nicuşor Dan a avertizat că Rusia ar fi implicată în campanii online de dezinformare şi influenţare a alegerilor din România, subliniind nevoia unui răspuns rapid şi a recâştigării încrederii publice în autoritate.
Nicuşor Dan: „S-a construit o reţea, în zona online, cu site-uri“
Preşedintele Nicuşor Dan a declarat vineri, în cadrul unei vizite oficiale în Austria, că în România s-a construit în timp o reţea online suspectă, formată din site-uri care au atras oameni prin conţinut aparent inofensiv, de la sport la sănătate sau remedii naturiste. Potrivit acestuia, în context electoral, aceste platforme au început să acţioneze într-o direcţie clară.
„Despre ce s-a întâmplat în România, în opinia mea, la alegerile din noiembrie şi la alegerile din mai, în timp, s-a construit o reţea, în zona online, cu site-uri, care au atras oameni pe diferite topic-uri, de la sport până la sănătate sau remedii naturiste, ezoterism şi fel de fel de alte lucruri, pe care le-am văzut la un moment dat, în context electoral, că au acţionat într-o direcţie”, a spus Nicuşor Dan, citat de news.ro.
El a precizat că există o suspiciune puternică legată de implicarea unui stat străin, care „nu poate să fie decât Rusia”, mai ales având în vedere că acest tip de acţiuni au fost semnalate şi în alte ţări europene.
Campanii plătite pe reţelele sociale
Şeful statului a adăugat că alături de aceste site-uri, în ambele runde de alegeri, au existat şi campanii agresive de dezinformare desfăşurate pe reţelele sociale, finanţate consistent.
„Le-am văzut şi în noiembrie şi în mai, campanii agresive de dezinformare, plătite cu mulţi bani pe reţelele sociale”, a spus el.
Preşedintele a salutat reacţia publicului în timpul alegerilor prezidenţiale din mai, afirmând că aceasta a fost decisivă în limitarea influenţei externe. „Din fericire, în opinia mea, în alegerile prezidenţiale din mai, din România, a existat o foarte, foarte puternică reacţie a societăţii româneşti, care a văzut pericolul.”
Nicuşor Dan a adus în discuţie şi exemplul Republicii Moldova, unde autorităţile au descoperit reţele organizate de cumpărare a voturilor.
„Acolo, dincolo de atacuri cibernetice care au fost dovedite, dincolo de această influenţă pe reţelele sociale, care este cumva la fel ca în România sau în câteva alte alegeri din Europa din această perioadă, am văzut realmente reţele de oameni care cumpărau voturi. Şi ele sunt dovedite, sunt câteva mii de cazuri, pe alegerile de anul trecut, care au fost dovedite de Procuratura din Republica Moldova”, a subliniat el.
Cum se poate contracara dezinformarea
Preşedintele a explicat că un răspuns eficient la dezinformare trebuie să fie rapid şi tehnic.
„Trebuie să fim în stare, pentru o ştire falsă, să reacţionăm într-o jumătate de oră, astfel încât ea să nu ajungă la câteva milioane de oameni şi ştirea care o corectează să nu mai aibă impact”, a spus el.
În final, Nicuşor Dan a vorbit despre lipsa de încredere a unei părţi din populaţie în instituţii, pe care o consideră una dintre principalele vulnerabilităţi.
„De fapt aici este problema noastră, vorbesc de România. Oamenii, parte dintre ei, nu au încredere în autoritate, mai mult decât atât au un sentiment de furie împotriva autorităţii şi atunci sunt dispuşi să creadă orice este direcţionat împotriva autorităţii curente. Şi atunci noi trebuie, printr-un lung proces, să recuştigăm încrederea acestor oameni”, a încheiat şeful statului.