Nicuşor Dan spune că a avut „schimburi de mesaje” cu administraţia Trump: „România a fost, poate, prea puțin activă în alianțele din care face parte“

Publicat: 22 mai 2025, 11:31, de Ionut Jifcu, în POLITICĂ , ? cititori
Nicuşor Dan spune că a avut „schimburi de mesaje” cu administraţia Trump: „România a fost, poate, prea puțin activă în alianțele din care face parte“
Sursă foto: Inquam - Alex Nicodim / Nicușor Dan

Nicușor Dan promite un nou început în politica externă care vizează relații consolidate cu SUA, sprijin ferm pentru Ucraina și reafirmarea angajamentului pro-occidental.

Nicuşor Dan: „Trebuie să lămurim de ce alegerile din 2024 au fost anulate”

Președintele ales al României, Nicușor Dan, a transmis joi, în cadrul „Black Sea and Balkans Security Forum“, că mandatul său va aduce o reafirmare clară a direcției pro-occidentale a României, printr-o implicare mai activă în NATO, Uniunea Europeană și parteneriatul strategic cu Statele Unite. Declarațiile sale au venit  la doar câteva ore după ce Curtea Constituțională a validat victoria sa în alegerile prezidențiale, respingând contestația contracandidatului George Simion.

„România a fost, poate, prea puțin activă în alianțele din care face parte. Vom lucra pentru a schimba asta. Credibilitatea este cheia. Iar pentru a o recâștiga în fața partenerilor, trebuie să lămurim de ce alegerile din 2024 au fost anulate”, a spus președintele ales, citat de Antena 3 CNN.

El a dezvăluit că a avut deja „schimburi de mesaje” cu administrația Trump și a subliniat deschiderea Washingtonului pentru relansarea cooperării bilaterale.

Anularea scrutinului prezidențial din 2024 a generat îngrijorări în rândul oficialilor americani, printre care Elon Musk și senatorul JD Vance, care au criticat public decizia Curții Constituționale. Nicușor Dan a afirmat că este hotărât să clarifice acest episod și să reconstruiască încrederea în instituțiile democratice românești.

„Ajutorul pentru Ucraina va continua“

Pe plan regional, noul președinte a reiterat sprijinul necondiționat pentru Ucraina.

„Ajutorul pentru Ucraina va continua. Ne dorim un armistițiu, dar până atunci, România și UE trebuie să-i ofere Ucrainei toate argumentele pentru o pace cât mai rezonabilă”, a afirmat Nicușor Dan. El a anunțat că România este pregătită să participe și la reconstrucția post-conflict a țării vecine.

În ceea ce privește relația cu SUA, președintele ales a spus că problema reincluderii României în programul Visa Waiver va face obiectul unor discuții tehnice care ar putea dura câteva luni. Legat de potențiala reducere a prezenței militare americane în Europa, Dan a explicat că este o decizie care ține de strategia globală a Washingtonului, dar că România, alături de UE, trebuie să negocieze activ menținerea angajamentului american.

Nicușor Dan a dezvăluit că prima sa vizită oficială externă va fi, cel mai probabil, în Statele Unite, subliniind astfel importanța reconsolidării relației strategice dintre București și Washington.