Reglementare europeană: Se dorește clasificarea lavandei drept plantă periculoasă. Mici afaceri și branduri celebre ar putea avea de suferit
O plantă care a devenit emblematică în ultimii ani pentru industria mondială a cosmeticii și nu numai, este amenințată de o directivă europeană prin care ar putea fi clasată drept „plantă periculoasă”.
Producătorii se îngrijorează căci uleiurile esențiale produse din lavandă, un sector important în Franța, ar putea să se regăsească în categoria «produselor chimice» în cadrul acestei reglementări europene ce ar urma să fie votate la finele anului, potrivit RFI, care a realizat un reportaj în acest sens. Reportajul se axează pe efectele devastatoare pe care le-ar putea avea o asemenea măsură asupra micilor întreprinzătoripe segmentul lavandă. Însă să nu omitem faptul că, în cazul aplicării acestei măsuri, nici brandurile celebre de cosmetice bio ori nu, care folosesc extractul de lavandă ori uleiurile în produsele lor (de pildă, săpunul cu lavandă), nu ar avea scăpare. De exemplu, unele dintre brandurile celebre folosesc pentru unele dintre cele mai bune parfumuri ale lumii, lavandă în compozitia lor, cum ar fi Nr. 8. Estee Lauder – Youth Dew, Yves Saint Laurent Y, Calvin Klein Eternity for Men sau Jean Paul Gaultier Le Male.
Va dispărea o meserie
RFI vorbește în primul rând despre familia lui Alain Aubanel cultivă lavanda de trei generații, în sudul Franței. În timp ce recolta pe anul acesta este destul de bună, în plantația lor au apărut panouri pe care se poate citi „lavanda nu este periculoasă”. Uleiul esențial ar putea fi considerat de autoritățile europene drept produs periculos. De vină ar fi anumite molecule prezente în lavandă care ar putea provoca iritații ori alergii. Alain Aubanel : „Săpunul cu lavandă va fi interzis, cosmeticele la fel. Ceaiul pentru infuzie va fi interzis. Este o regiune întreagă, o filieră întreagă va avea de suferit, practic va dispărea o meserie.”
Noua reglementare ar putea impune producătorilor să tipărească pe fiecare produs un avertisment pentru cei care sunt alergici la lavandă. Pentru distilatori, proprietățile lavandei sunt multiple: este un anti-inflamator și calmant. Practic, toate uleiurile esențiale sunt amenințate de viitoarea reglementare europeană.
Thierry Bizouard este președintele distileriei Nateva: „Toată lumea cunoaște binefacerile uleiurilor esențiale. De ce ne tachinează în prezent cu așa ceva, nu înțeleg. Cred că sunt confundate produsele naturale cu cele chimice”. Dacă noua legislație va fi aprobată, producătorii de săpun bio vor fi obligați să folosească ulei esențial de sinteză, considerat mai puțin periculos pentru sănătate. „O aberație”, consideră acest adept de produse naturale, proprietarul unui atelier în care este produs săpun bio: „Parcă am merge în sensul opus al firescului. Vrem o societate mai responsabilă, mai concentrată spre ecologie, iar dintr-o dată, sub pretextul unei precauții sanitare, suntem puși să facem cale întoarsă”.
Autoritățile europene doresc ca fiecare moleculă să fie verificată
Liderii acestui sector speră să mobilizeze deputații europeni pentru a le pleda cauza în timp util la Bruxelles, unde este discutat acest proiect și care urmează să fie votat până la finele anului.
Pentru Alain Aubanel este imposibil de evaluat de aceeași manieră produsele chimice și uleiurile esențiale. Autoritățile europene doresc ca fiecare moleculă să fie verificată înainte să fie pusă pe piață, pentru a se stabili dacă nu conțin alergeni, dacă nu sunt cancerigene ori că ar conține perturbatori endocrini. Iar într-un ulei esențial de lavandă se regăsesc mai bine de 600 de molecule, explică producătorul. În sud-estul Franței există cel puțin 2.000 de producători de plante, 60 de societăți cu câteva sute de salariați ce produc cosmetice, parfumuri și plante pentru aromoterapie. Un sector local ce ocupă 5.000 de hectare cultivate cu plante medicinale ori pentru parfum.
O plantă iubită, istoric vorbind
Din punct de vedere științific, Lavanda este încadrată în aceeași familie de plante cu menta, busuiocul, salvia și rozmarinul, anume familia Lamiaceae, o familie numeroasă, care include 236 de genuri și peste 7000 de specii de plante.
Dacă nu știați, Casa Regala a Angliei și mai ales Regina Victoria apreciau foarte mult aceasta planta speciala. Regina și-a desemnat chiar un furnizor oficial de levănțică, Miss Sarah Sprules „Furnizor al Reginei”! Era folosita în toate castelele regale, în toate variantele posibile, de la spălatul și curățatul pardoselilor și al mobilei până la parfumarea tuturor lenjeriilor de pat.Regina cerea că în fiecare zi să-i fie livrate buchetele de lavanda proaspătă.
Florile erau împrăștiate printre pietrele din pardoseala palatului, astfel că, atunci când erau călcate, eliberau în aer mireasma lor deosebita, împrospătând atmosfera. Interesul reginei pentru levănțică le-a încurajat pe toate doamnele din lumea buna a Angliei să îi caute parfumul. În acea perioadă, vânzătorii stradali vindeau mari cantități de levănțică înflorită, culeasa de pe dealuri, cântând și laudandu-și produsele…