Raportul care ne va cutremura: președintele Nicușor Dan promite dezvăluiri despre interferențele rusești care au anulat alegerile prezidențiale

Publicat: 19 iul. 2025, 15:34, de Radu Caranfil, în POLITICĂ , ? cititori
Raportul care ne va cutremura: președintele Nicușor Dan promite dezvăluiri despre interferențele rusești care au anulat alegerile prezidențiale
raportul promis de Nicușor va sosi la un moent dat

Într-o conferință de presă susținută la Ambasada României din Berlin, președintele Nicușor Dan a anunțat pentru prima oară public că va prezenta un raport complet despre campaniile de influențare derulate de entități rusești în timpul recentelor alegeri prezidențiale. Un mesaj ferm, rostit fără artificii de imagine, dar care marchează o schimbare majoră de ton și responsabilitate din partea conducerii de la București.

De la Berlin, către toată Europa

Deși nu a avansat o dată exactă, șeful statului a menționat că raportul ar putea fi prezentat „peste o lună, peste două luni”, însă a precizat că analiza va cuprinde întreaga perioadă în care au avut loc acțiuni de dezinformare și manipulare cibernetică, corelate cu mesajele de alertă ale NATO și Uniunii Europene.

Ce știm până acum

Președintele a evocat existența unor site-uri și canale digitale de tip „releu” – mecanisme online care au preluat și amplificat conținuturi manipulate, inclusiv falsuri grosolane, cum ar fi un decret inexistent de mobilizare militară semnat în numele său, difuzat după participarea la summitul NATO de la Vilnius.

Au fost atâtea mesaje care au țintit tipul ăsta de populație… mesajul e repetitiv în mai multe țări europene”, a declarat Nicușor Dan, descriind cu luciditate felul în care astfel de operațiuni funcționează: nu printr-o singură probă „smoking gun”, ci prin corelarea unor fapte, surse, intensități și tipologii de mesaj, până la construirea unui model logic care indică sursa și intenția.

Războiul nevăzut: interferențele hibride

Ceea ce președintele confirmă în acest moment, cu oarecare întârziere dar cu o claritate în creștere, este că România a fost victimă – și posibil și complice tăcut – în fața unui război hibrid purtat pe frontul alegerilor democratice. Interferențele cibernetice nu s-au limitat la trolii din subsolurile obscure ale Telegramului, ci au folosit influenceri locali, pagini românești bine înfipte în social media și „investiții” în promovare targetată – la costuri derizorii, dar cu impact uriaș: 5.000 de euro pentru un clip care ajunge la 1.500.000 de utilizatori.

De ce a fost anulat primul tur al alegerilor?

În mod indirect, acest anunț oferă o justificare oficială, parțială, pentru anularea rezultatelor primului tur prezidențial – o măsură extraordinară, fără precedent în istoria recentă a României. Decizia, contestată la acea vreme de unele partide și comentatori, este acum recontextualizată în lumina unor fapte grave: alterarea procesului democratic de forțe străine ostile, tolerate sau chiar sprijinite pe plan local de rețele de difuzare digitală.

Cu alte cuvinte, alegerile au fost afectate într-un mod care nu putea fi ignorat, iar statul a avut, în cele din urmă, reacția corectă – chiar dacă târzie.

Ce urmează? Și cine va fi afectat?

Anunțul unui raport complet va produce, inevitabil, tensiuni politice majore. Nu doar în Rusia – a cărei implicare devine tot mai clară – ci și în rândul celor care au beneficiat de această propagandă în România, chiar dacă „nu știau” sau „nu au plătit-o direct”.

În momentul în care raportul va fi făcut public, întrebările vor curge în lanț:

  • Cine a sponsorizat paginile care l-au făcut pe președintele României să pară un dictator militarist?
  • Ce influenceri sau rețele sociale au fost parte din ecoul acestor mesaje?
  • Ce partide sau politicieni au profitat indirect de dezinformare, chiar dacă nu au orchestrat-o?

De ce trebuie să ne uităm la NATO și UE

Nicușor Dan mizează pe validarea partenerilor strategici: „de data asta vorbim de NATO și de UE, pe care cred că putem să ne bazăm”, spune el. Nu este o scuză, ci o realitate. Faptul că instituții europene și atlantice trag același semnal de alarmă confirmă gravitatea fenomenului: nu este vorba despre România, ci despre o întregă regiune supusă unei campanii de destabilizare.

România, la intersecția marilor fronturi

Țara noastră, aflată între Ucraina în flăcări și Balcanii în fierbere, este o țintă ideală pentru testarea unor metode subtile de alterare a percepției publice, sub acoperirea democrației. Falsuri, meme-uri virale, discursuri alarmiste și eroi de carton au fost împinse în față cu o agresivitate milimetric calculată.

Dacă aceste lucruri vor fi demonstrate în mod convingător, România va deveni prima țară europeană care nu doar că identifică acest tip de atac, dar și reacționează democratic, prin transparență și reformă instituțională.

Un mesaj care cere mai mult decât tăcere

Acest anunț de la Berlin nu trebuie trecut cu vederea. Este o promisiune de clarificare, dar și o provocare adresată instituțiilor românești, de la SRI la ANCOM, de la CNA la Guvern, de la autoritățile electorale la presă: să iasă din amorțirea convenabilă și să trateze acest război digital cu seriozitatea unui atentat la suveranitatea națională.

Pentru prima dată, avem o administrație care nu mai vorbește despre „impresia” că „ceva nu e în regulă”. Ci despre probe indirecte, structurate, care urmează să fie publicate ca raport de stat.

Și atunci, România va fi obligată să se privească în oglindă. Fără filtre. Fără rușine. Cu toată luciditatea unui popor care înțelege, în sfârșit, că nu poți avea o țară liberă cu mintea captivă.