Vor contribui toți pensionarii la Sănătate? Ce spune vicepremierul Tanczos Barna
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/Tanczos-Barna.jpg)
Printre măsurile care vor fi luate de Guvernul Bolojan se numără și plata contribuției la sănătate de către pensionarii a căror pensie depășește pragul de 3.000 de lei. Practic, pentru ceea ce depășește 3.000 de lei se va plăti o contribuție de 10%, din diferența până la 3.000 de lei. De asemenea, premierul a anunțat că, în 2026, pensiile nu vor mai fi mărite. Discuția despre plata CASS la pensiile „mari“ a apărut în urmă cu câteva luni, când ministrul Finanţelor de la acea vreme, Tanczos Barna, a confirmat că măsura ar putea fi inclusă pe lista celor care vor fi adoptate. Tot el a venit acum cu noi amănunte.
Vor contribui toți pensionarii la Sănătate?
Se va ajunge până la urmă în situația în care vor contribui toți pensionarii la bugetul de Sănătate? Fostul ministru Tanczos Barna, în prezent vicepremier fără portofoliu în cabinetul Bolojan, este de părere că pensiile bazate pe contributivitate sunt oglinda sumelor cu care fiecare salariat a contribuit la sistemul public de pensii. El susține că pensionarii cu venituri mici nu ar trebui să plătească, în acest moment, asigurări sociale de sănătate, dar că, pe viitor toate pensiile ar trebui grevate de obligaţia privind plata acestui tip de contribuţie.
Tanczos Barna spune, referindu-se la sistemul asigurărilor de sănătate, că „dacă avem 10 milioane de excepţii şi 6 milioane de contribuabili, sistemul este total nesustenabil şi merge din deficit în deficit“.
„Eu cred că putem ajunge la un pachet per ansamblu de echitate de suportabilitate în funcţie de posibilitatea fiecăruia şi acesta este obiectivul nostru. Pensiile contributive sau bazate pe contributivitate nu sunt mari sau mici. Sunt exact în oglindă, reflectă contribuţia timp de 30-40 de ani a fiecăruia în funcţie de ce loc de muncă a avut, ce salariu a avut. Deci, pensiile pe baza contributivităţii sunt cele care sunt şi cred că sunt astăzi calculate în mod corect“, a spus Tanczos Barna, sâmbătă, la Prima TV.
Fostul ministru al Finanțelor a susținut că inclusiv pensionarii, cei care au pensii mai mari de 3.000 lei, trebuie să contribuie cu o sumă minimă pentru a deveni asiguraţi. Astfel, cel care are, de exemplu, o pensie de 3.500 lei va contribui cu 50 de lei.
„În momentul de faţă, au considerat colegii noştri şi am fost de acord până la urmă că pensiile sub 3.000 lei sunt prea mici ca să mai punem o povară la acel nivel. Sistemul de asigurări de sănătate trebuie să se îndrepte către acest principiu fundamental de contribuţie şi beneficiu de servicii. Adică, dacă ai orice venit, contribui cu o anumită sumă şi trebuie să beneficiezi de servicii medicale“, a mai spus Tanczos Barna.
Cum ar trebui impozitate pensiile speciale, în opinia vicepremierului Tanczos Barna
Întrebat dacă, în opinia sa, orice pensionar ar trebui să contribuie la bugetul asigurărilor de sănătate, vicepremierul a răspuns: „Nu astăzi, dar pe viitor. În viitor o să vedem, dar astăzi nu“.
În ceea ce priveşte pensiile speciale, Tanczos Barna este de părere că acestea trebuie impozitate cu „cel puţin 20%, 10% impozit şi 10% CASS, pentru a asigura că acele persoane contribuie la ducerea acestei poveri în măsura veniturilor pe care le au“.
Peste 2,7 milioane de români au pensii până la 3.000 de lei după recalculare, iar circa 1,9 milioane de pensionari au pensii de peste 3.000 de lei, în urma recalculării, din care 500.000 au peste 4.000 de lei.
Citește și: Locomotiva CFR Călători pe care nu o mai vrea nimeni. A fost lăsată în bălării, în așteptarea reparațiilor