​Alegeri parlamentare în Moldova. Basarabenii sunt așteptați la vot / Update. Maia Sandu: Am votat pentru un Parlament cinstit cu care să pot să lucrez

Publicat: 11 iul. 2021, 11:11, de Raluca I. Heroiu, în POLITICĂ , ? cititori
​Alegeri parlamentare în Moldova. Basarabenii sunt așteptați la vot / Update. Maia Sandu: Am votat pentru un Parlament cinstit cu care să pot să lucrez

Peste 3,2 milioane de cetăţeni cu drept de vot din Republica Moldova sunt aşteptaţi duminică la urne pentru a-şi alege noul Parlament.

Update. Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, şi-a exercitat dreptul la vot.

„Aceste alegeri sunt despre puterea oamenilor, nu despre puterea politicienilor. Vreau să-i încurajez pe oameni să creadă în puterea lor. Este o zi importantă, în care cetăţenii se pot elibera de hoţi. Parlamentul administrează banii ţării, de aceea trebuie să fim atenţi cui încredinţăm banii ţării. De alegerea noastră depinde ce fel de legi vor vota următorii parlamentari. Am votat pentru un Parlament cinstit cu care să pot să lucrez”, a spus Maia Sandu.

Parlamentul Republicii Moldova, dizolvat

Vechiul legislativ a fost dizolvat în luna aprilie, la propunerea preşedintelui Maia Sandu. ​

Alegerile parlamentare anticipate sunt văzute ca opțiune între Est și orientarea pro-europeană a țării, principala miză fiind depășirea blocajului politic de la Chișinău în favoarea reformelor. Concret, cetățenii de peste Prut sunt chemați în cadrul scrutinului convocat de Maia Sandu cu scopul de a-i întări poziția împotriva forțelor pro-rusești.

Un număr de 12 secţii de votare sunt organizate și în România pentru alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova, între care două sunt în Bucureşti.

„Cea mai săracă țară din Europa a fost administrată de un guvern interimar de la demisia premierului Ion Chicu în decembrie anul trecut, demisie care a făcut parte din strategia de forțarea a anticipatelor”, notează și Euronews.

Alegeri parlamentare anticipate

Cetăţenii din Republica Moldova vor alege, duminică, o nouă componenţă a Parlamentului – organul reprezentativ suprem al poporului şi unica autoritate legislativă a statului. Acestea sunt alegeri parlamentare anticipate, fiind cel de-al X-lea scrutin parlamentar de la declararea independenţei. Pentru cele 101 locuri din Parlament candidează aproape 1.800 de persoane, reprezentanţi au unor partide, ai unor blocuri electorale, dar şi un independent. Peste 3,2 milioane de persoane sunt aşteptate la urne, în 2.150 de secţii de votare, dintre care 12 în România.

Pentru a fi considerate valabile, la alegeri trebuie să participe nu mai puţin de 1/3 din numărul total al alegătorilor, potrivit alegeri.md. Comisia Electorală Centrală a anunţat că sunt 3.282.837 de cetăţeni cu drept de vot.

Din numărul total de alegători: 

  • 2.786.446 sunt atribuiţi pe unităţi administrativ-teritoriale de nivelul II din ţară;
  • 237.700- nu au înregistrare la domiciliu sau reşedinţă, inclusiv cei care au emigrat autorizat peste hotarele ţării;
  • 258.691- cetăţenii cu drept de vot care au domiciliu înregistrat în unităţile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului, aflate provizoriu în afara controlului suveran al autorităţilor constituţionale ale Republicii Moldova.

Secții de vot

Vor fi deschise 2 150 de secţii de votare, dintre care 150 în afara ţării şi 41 pentru cetăţenii cu drept de vot din localităţile din stânga Nistrului.

În România sunt 12 secţii de votare, dintre care două la Bucureşti (sediul Autorităţii Electorale Permanente – str. Stavropoleos 6, sector 3 şi sediul Biroului Electoral Central – str. Eugeniu Carada 1, sector 3) şi câte una în Iaşi, Suceava, Galaţi, Bacău, Cluj-Napoca, Timişoara, Braşov, Sibiu, Constanţa şi Craiova. 

Bucureşti (sediul Autorităţii Electorale Permanente), str. Stavropoleos 6, sector 3;

* Bucureşti (sediul Biroului Electoral Central), str. Eugeniu Carada 1, sector 3;

Iaşi – Casa de Cultură a Studenţilor, str. Vasile Conta, nr. 30;

Suceava – Universitatea „Ştefan cel Mare Suceava”, str. Universităţii, nr. 13;

* Galaţi – Universitatea „Dunărea de Jos”, str. Domnească, nr. 47;

Bacău – Universitatea „Vasile Alecsandri”, Calea Mărăşeşti, nr. 157;

Cluj-Napoca – Casa de Cultură a Studenţilor, Piaţa „Lucian Blaga”, nr. 1 – 3;

Timişoara – Colegiul Naţional de Artă „Ion Vidu”, str. Cluj, nr. 12;

Braşov – Casa de Cultură a Studenţilor, str. Memorandumului, nr. 39;

* Sibiu – Şcoala Gimnazială „Regina Maria”, str. Zaharia Boiu, nr. 1;

* Constanţa – Universitatea „Ovidius”, bd. Mamaia, nr. 124, Aleea Universităţii nr. 1;

Craiova – Universitatea „Craiova”, str. Alexandru Ioan Cuza, nr. 13.

Secţiile de votare, atât din ţară cât şi din străinătate,vor fi deschise între orele 07.00 şi 21.00. 

În străinătate, cetăţenii moldoveni vor putea vota cu următoarele acte: 

  • Paşaportul cetăţeanului Republicii Moldova, inclusiv cu termenul de valabilitate expirat;
  • Buletinul de identitate cu fişa de însoţire, doar în curs de valabilitate;
  • Livretul de marinar.

Cine sunt candidații?

În total sunt 23 de partide care se bat pentru cele 101 mandate Chișinău, deși doar patru au șanse reale, dintre care favoritele sunt partidul reformist care a fost condus până acum de Maia Sandu, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), formațiune care se luptă pentru majoritatea parlamentară cu alianța comuniștilor și socialiștilor condusă de doi foști președinți, Vladimir Voronin și Igor Dodon.

Favoriții

Potrivit sondajelor de opinie, PAS este favorit, iar un rol important s-ar putea să-l joace cei 200.000 de cetățeni din diaspora, așa cum s-a întâmplat și la alegerile prezidențiale de anul trecut.

Ultimele alegeri parlamentare au avut loc în 2019, însă ele au dus la un blocaj politic și la coaliții bizare.

„Voi decideți cine va face parte din viitorul parlament și guvern. De voi depinde cât de repede putem salva țara de corupție și sărăcie”, a fost mesajul președintelui de 49 de ani, Maia Sandu.