1 ianuarie 2025: Polonia preia președinția rotativă a Consiliului UE. Ambițiile lui Donald Tusk
Peste două zile, la 1 ianuarie 2025, Polonia preia de la Ungaria președinția prin rotație a Consiliului Uniunii Europene, schimbare salutată cu ușurare la Bruxelles, notează AFP. Varșovia va fi astfel, timp de șase luni, cea care va sprijini problemele Europei. „Vreau ca Polonia să fie țara care dă tonul în Europa”, a declarat premierul polonez Donald Tusk.
Polonia, membra UE din 2004 este al cincilea stat după populație (36,6 milioane de locuitori), al șaselea după PIB (în fața Suediei și Belgiei) și primul după armata sa cu peste 202.000 de militari activi și un buget de apărare care ar trebui să ajungă la 4,7% din PIB anul viitor.
Polonia pe prima linie în conflictul din Ucraina
Polonia beneficiază de actuala slăbiciune a Franței și Germaniei, care și-au recunoscut rolul de lider: Emmanuel Macron a mers la Varșovia pentru a-i raporta lui Donald Tusk despre discuțiile sale cu Donald Trump și Volodymyr Zelensky, iar probabilul viitor cancelar german Friedrich Merz a făcut și el călătoria. la Varşovia.
Țara se află geografic pe prima linie în conflictul din Ucraina. Împărtășește granițele cu Ucraina, dar și Belarus, un aliat al Moscovei, și Rusia însăși prin enclava Kaliningrad. Din punct de vedere istoric, polonezii rămân probabil, cei mai anti-ruși din Europa Centrală, în favoarea fermității absolute în fața lui Vladimir Putin, în timp ce multe țări din Uniune pledează pentru o pace rapidă.
Polonia Ucraina, nu cele mai cordiale relații
Relațiile cu Ucraina, însă, nu sunt idilice. Ucraina (numită atunci Rutenia) se afla sub dominație poloneză în secolele al XVI-lea și al XVII-lea, iar polonezii au amintirea masacrelor de către naționaliștii ucraineni din Volinia, între 1942 și 1944. Mai recent, cele două țări au fost în conflict asupra apărării intereselor lor agricole.
Donald Tusk intenționează însă să folosească problema ucraineană pentru a da un impuls decisiv securității și apărării europene. Va avea un aliat în Emmanuel Macron, care la fel ca el sprijină găsirea de noi finanțări în acest domeniu. Dar și un adversar atunci când pledează pentru cumpărarea mai multor echipamente militare americane, pentru o chestiune de eficiență dar și de diplomație – acesta este, după el, cel mai bun mod de a lega Donald Trump de NATO și de apărarea „Europei”. Va trebui să țină cont și de italianca Giorgia Meloni, care va concura cu el pentru statutul de interlocutor privilegiat al noului președinte american.
Polonia: Alegerile prezidențiale din primăvară
Liderul polonez a fost președinte al Consiliului de Miniștri din 2007 până în 2014 (a liberalizat economia cu un zel care explică nepopularitatea sa în rândul celor mai săraci polonezi), a preluat președinția Consiliului European din 2014 până în 2019.
Și astăzi se poate baza pe Partidul Popular European (PPE), care domină Parlamentul și Comisia. Pentru că Donald Tusk, chiar dacă a revenit la putere la Varșovia în noiembrie 2023, învingându-i pe ultranaționaliștii din PiS (Lege și Justiție), rămâne un conservator foarte ferm împotriva imigrației, foarte precaut la morală – căsătoria între persoane de același sex, fapt a promis în timpul campaniei, încă nu a fost legalizat.
Principala sa provocare este în Polonia: în primăvară, probabil în luna mai, vor avea loc alegeri prezidențiale unde Tusk îl trimite pe candidatul său, primarul Varșoviei Rafał Trzaskowski, la confruntare cu candidatul PiS Karol Nawrocki.