1 iulie fiscal: Salariul minim a crescut, accizele la carburanți sunt mai mari, e-Factura a devenit obligatorie

Publicat: 01 iul. 2024, 06:42, de Andrei Ceausescu, în ACTUALITATE , ? cititori
1 iulie fiscal: Salariul minim a crescut, accizele la carburanți sunt mai mari, e-Factura a devenit obligatorie
Salariul mediu net a crescut

Astăzi au loc modificări fiscale semnificative în economie. Astfel, a intrat în vigoare majorarea salariului minim, au crescut accize pentru carburanți și s-a majorat tariful de distribuție pentru gaze. De asemenea, s-a renunțat la toate tipurile de facturi B2B, menținându-se doar e-Factura.

Salariul minim brut pe economie a crescut la 3.700 lei brut, comparativ cu nivelul de 3.300 de lei. Din noul salariu, 300 de lei sunt neimpozabili, rezultând un salariu minim net pe economie de 2.363 lei. Deși este legat de mărimea salariului minim, punctul de amendă rămâne neschimbat, la 165 de lei, conform unei decizii a guvernului.

În această noapte, prețurile la benzină și motorină au crescut pentru că a intrat în vigoare a doua tranșă de majorare a accizelor din 2024. Astfel, benzina s-a scumpit cu 43 de bani pe litru, iar motorina cu 39 de bani pe litru. Până ieri, un litru de benzină sau motorină costa aproximativ 7 lei.

Aceasta nu este prima majorare fiscală a carburanților din acest an. La 1 ianuarie, acciza a fost majorată din nou, iar atunci prețurile pentru un litru de benzină și motorină au crescut cu 26 de bani, respectiv 29 de bani pe litru. Analizele sugerează că creșterea prețurilor la carburanți ar putea duce la noi creșteri de prețuri în întreaga economie.

De asemenea, începând de azi tarifele reglementate de distribuție a gazelor naturale au fost majorate cu 19% pentru consumatorii beneficiari ai serviciului de distribuție, reprezentând aproximativ 10 lei/MWh distribuit. Totodată, e-Factura a devenit singura factură valabilă între firme. Până la 30 iunie 2024, operatorii economici au avut obligația să raporteze toate facturile emise în relația B2B și cu instituțiile publice în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura.

De azi, toate tipurile de facturi inter-firme au fost eliminate, rămânând exclusiv e-Factura. De la 1 iunie au fost introduse amenzi pentru neraportarea unei facturi în termen de 5 zile de la emiterea ei către ANAF în sistemul e-Factura.