1 Septembrie: Începe Noul An Bisericesc
La 1 septembrie, Biserica Ortodoxă sărbătorește începutul anului bisericesc, spre deosebire de Anul nou civil, care începe la 1 ianuarie. Și spre deosebire de Anul Bisericesc Catolic, care începe cu prima duminică din Advent (cea mai apropiată duminică de data de 30 noiembrie).
La Sinodul I de la Niceea, sfinții Părinți au instituit începutul Noului An Bisericesc la 1 septembrie, când evreii sărbătoreau atunci anul civil printr-o zi de odihnă și jertfe aduse Domnului. Vechii iudei considerau că, la 1 septembrie, Dumnezeu a început crearea Lumii. Potrivit Pentateuhului, în această lună Dumnezeu ințiază actul creației lumii şi tot în această lună îl finalizează, „odihnindu-se de toate lucrurile Sale.
Anul Bisericesc este organizat ca o ”icoană a istoriei mântuirii”, ancorată atât în tradiția biblică, cât și în tradiția bisericii.
Astfel, Anul Bisericesc este riguros structurat în trei perioade care radiază din sărbătoarea sărbătorilor, Învierea Domnului:
- Perioada Triodului – perioada prespascală, care ține zece săptămâni și se termină în Sâmbăta Mare;
- Perioada Penticostarului – perioada pascală – din Duminica Învierii și până în Duminica Tututor Sfinților (a 8-a după Paști);
- Perioada Octoihului – perioada postpascală, din ziua de Luni de după Duminica Tuturor Sfinților și până în Duminica Vameșului și Fariseului.
Din punct de vedere liturgic, cântările închinate Anului Nou bisericesc sunt de o frumusețe aparte. Mesajul lor este înălțător și ne îndeamnă să ne rânduim viața potrivit poruncilor și să dăm mulțumire lui Dumnezeu pentru anul care a trecut și să-l rugăm să ne binecuvânteze cu ajutor în noul an.
Să obervăm că odată cu luna septembrie parcă toată lumea este re-creată. Suntem în prag de începuturi: un nou an școlar, un nou an universitar. Revenim din concedii și ne reluăm activitatea profesională… Suntem mai odihniți și pregătiți pentru un nou început. Să ne bucurăm așadar de Anul nou bisericesc și să ne rugăm să fie un an cu împliniri spirituale și materiale.