10 August | Reprezentanţii societăţii civile cer procurori dedicaţi pentru soluționarea cazului
Reprezentanţii societăţii civile au cerut, marți, cu ocazia împlinirii a trei ani de la protestele din 10 august 2018 din Piaţa Victoriei, procurori dedicaţi pentru soluționarea dosarului.
Comunitatea Declic, Corupţia Ucide, Geeks for Democracy, Asociaţia Evoluţie în Instituţie, Funky Citizens, Asociaţia Voci pentru Democraţie şi Justiţie, #REZISTENŢA, Reset Iaşi, Umbrela Anticorupţie Cluj, Rezistenţa Civică Galaţi, Asociaţia Aradul Civic, Asociaţia Platforma Iniţiativa România, Asociaţia România Vie, cer, marţi, procurorului general să delege o echipa de procurori militari care să se ocupe doar de anchetarea dosarului 10 August.
„Au trecut 3 ani şi vinovaţii sunt încă în funcţii, cât să mai aşteptăm? Nimeni nu a răspuns pentru cei 700 de protestatari răniţi sau gazaţi pe 10 August 2018 de Jandarmerie. Dacă tot susţinem că vrem justiţie independentă, haideţi să vedem şi acţiuni concrete, paşi clari în anchetă. Măcar acum, după ce am reuşit ca, alături de una din victime, Ioan Crăciuneanu, să obţinem reluarea cercetărilor după simulacrul de anchetă de la DIICOT”, a declarat Cătălina Hopârteanu, coordonatorul campaniei Declic.
Organizaţiile semnatare reamintesc procurorilor că a existat un precedent de desemnare a unei echipe dedicate de anchetă şi o comunicare constantă privind stadiul dosarului Revoluţiei, instrumentat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia Militară.
„Dacă chiar vor să facă dreptate, procurorii de la Secţia Militară a PICCJ trebuie să facă paşi în anchetă şi să finalizeze cu celeritate dosarul. Societatea civilă nu va permite ca procurorii militari să tergiverseze ancheta şi să se încurce în acte de procedură, cum au făcut în dosarele Revoluţiei şi Mineriadei. E suficient cât timp a pierdut DIICOT, fără audieri de martori, fără întrebări incomode şi chiar şi fără percheziţii informatice ale telefoanelor şefilor din Jandarmerie”, au mai transmis oganizaţiile semnatare.
Demersul Declic este susţinut de peste 61.200 de cetăţeni care au semnat deja petiţia prin care cer o anchetă corectă în cazul 10 august.