10 Cele mai eficiente metode prin care să-ți păstrezi sănătatea în timpul sarcinii
Orice viitoare mămică se gândește la ce-i mai bine pentru puiuțul ei. Cine nu-și dorește un copil sănătos, vesel și fericit, chiar dacă asta înseamnă uneori să-și sacrifice bunăstarea pe durata celor 9 luni de sarcină. Pe de altă parte, ca mamă, ca să poți avea grijă de o nouă viață, trebuie să ai mai întâi grijă de tine, mai ales că indiferent de cât de grea ar fi sarcina, perioada de după nașterea copilului va fi una foarte provocatoare deoarece clipele de fericire pură se vor intersecta cu nopți de nesomn și epuizare.
Așa că, dragă mămică, tu trebuie să fii sănătoasă și puternică nu doar pentru tine, ci și pentru puiul tău care merită toate atenția și dragostea pe care i le poți oferi! Așa că, îngrijește-te și încă de acum fă ceva concret ca să-ți menții sănătatea. Iată cum!
Cum să te menții sănătoasă pe durata sarcinii?
#1 Mănâncă sănătos
Consumul de alimente sănătoase este deosebit de important pentru femeile însărcinate. Bebelușul tău are nevoie de nutrienți pentru a crește sănătos și puternic în uter. Mănâncă multe fructe și legume în toate culorile curcubeului, cereale integrale, alimente bogate în calciu și alimente sărace în grăsimi saturate.
# 2 Ia vitamine în perioada prenatală
Dacă iei zilnic multivitamine în perioada prenatală vei obține cantitatea optimă de nutrienți cheie de care ai nevoie atât tu cât și cât tău în timpul sarcinii. Acestea includ acid folic, fier, calciu, dar și alte elemente cheie pentru o dezvoltare sănătoasă și armonioasă. Găsești la farmaciavedra.ro mai multe tipuri de suplimente alimentare pe care le poți administra cu succes în perioada sarcinii.
#3 Hidratează-te corespunzător
Corpul unei femei însărcinate are nevoie de mai multă apă decât avea înainte de sarcină. Canitatea optimă recomandată de specialiștii în nutriție este de minimum 8 căni de apă pe zi, dar dacă simți nevoia de mai mult, bea mai mult.
4. Nu neglija controalele prenatale
În perioada prenatală nicio femeie nu ar trebui să neglijeze importanța controalelor medicale. Mamele care nu beneficiază de îngrijire prenatală regulată riscă să nască bebeluși cu o greutate scăzută, dar și cu alte probleme de sănătate.
5. Evită anumite alimente.
Există anumite alimente pe care femeile ar trebui să nu le consume în timpul sarcinii. Ca de exemplu: carne crudă sau preparată insuficient, ficat, sushi, ouă crude sau maioneză, brânzeturi moi, lapte nepasteurizat etc. Produsele de origine animală crude și nepasteurizate pot provoca toxiinfecții alimentare. Unii pești, chiar și atunci când sunt gătiți, pot fi dăunătoari unui copil în creștere, deoarece au un conținut ridicat de mercur.
6. Nu bea alcool.
Nu bea alcool nici în timpul nașterii nici în perioada alăptării. Consumul de alcool crește riscul de a naște un copil cu tulburări din spectrul alcoolismului fetal. Acesta poate determina trăsături faciale anormale, dizabilități severe de învățare și probleme de comportament. Alcoolul poate afecta sănătatea copilului în primele etape ale sarcinii, înainte ca o femeie să știe că este însărcinată. Prin urmare, femeile care își doresc să rămână însărcinate nu ar trebui să bea alcool.
7. Nu fuma
Fumatul este nesănătos pentru tine și copilul tău nenăscut. El crește riscul de sindrom al morții subite a sugarului, naștere prematură, avort spontan și alte rezultate de nedorit.
8. Dormi mult.
Dacă vrei să fii sănătoasă și să naști un copil sănătos, dormi cel puțin7-9 ore pe zi. De asemenea, încearcă să te culci mereu pe partea stângă pentru a îmbunătăți fluxul sanguin către făt.
9. Redu stresul
Reducerea stresului este esențială pentru îmbunătățirea rezultatelor din timpul sarcinii. Femeile însărcinate ar trebui să evite, pe cât pot, situațiile stresante. Pentru a putea face acest lucru, ele ar trebui să-i anunțe din timp pe membri familiei în legătură cu sarcina și, fără pic de reținere, să le ceară să le protejeze.
10. Evită consumul de medicamente în sarcină
Majoritatea medicamentelor sunt interzise în sarcină și chiar și cele permise ar trebui administrate doar sub observația unui specialist. În caz contrar, medicamentele în sarcină pot crește riscul nașterii unui copil cu probleme grave de sănătate.