10% din RESURSELE petroliere recuperabile din lume vor fi abandonate?
Actuala criză grăbeşte şi trecerea globală la o energie mai curată, iar drept urmare combustibilii fosili vor fi probabil mai ieftini decât se aştepta în următoarele decenii, în timp ce emisiile de carbon pe care le conţin vor fi mai scumpe.
Aceasta este concluzia la care au ajuns analiștii din domeniu, prin prisma unui fapt produs pe fondul pandemiei. Și anume, companii petroliere europene au ajuns, în ultimele luni, la o concluzie destul de incomodă pentru ele: este posibil ca resurse de petrol şi gaze în valoare de miliarde de dolari să nu fie extrase vreodată, potrivit unei analize Bloomberg.
Conform sursei, aceste două presupuneri duc la concluzia că explorarea unor câmpuri nu mai are sens economic. Spre exemplu, gigantul petrolier britanic BP Plc a anunţat, luna aceasta, că nu va mai face vreo explorare în ţări în care nu este prezent. “Vor fi active blocate”, declară, citat de Bloomberg, Muqsit Ashraf, director general responsabil pentru industria energetică globală în cadrul Accenture Plc, menţionând: “Companiile vor trebui să accepte acest fapt”.
Nu au mai adus petrol pe piață
Pandemia va descuraja explorarea, potrivit companiei de consultanţă Rystad Energy AS, care se aşteaptă ca aproximativ 10% din resursele petroliere recuperabile din lume – aproximativ 125 de miliarde de barili – să fie abandonate. Industria petrolului era afectată deja de tranziţia energetică, de o ofertă mare şi de semnele potrivit cărora cererea a trecut de momentul de vârf, pe măsură ce pandemia de Covid-19 a început să se răspândească.
Spre exemplu, proiectul Sea Lion din Insulele Falkland promitea să fie o resursă de talie mondială atunci când Rockhopper Exploration Plc a descoperit zăcământul, în 2010. Investiţiile de sute de milioane de dolari din acest proiect – care a fost afectat de o dispută între Argentina şi Marea Britanie cu privire la legalitatea sa – nu au mai adus petrol pe piaţă.
Potrivit aceleiași surse, și alte companii au început să atragă atenţia asupra realizării proiectelor lor. În iunie, BP a informat că va evalua portofoliul său de descoperiri, iar pe unele nu le va mai dezvolta. Dominic Emery, director în cadrul BP, a indicat încă de anul trecut că este posibil ca unele resurse să nu vadă niciodată lumina zilei. În opinia sa, proiectele complicate ar putea fi abandonate în favoarea câmpurilor care pot fi dezvoltate mai rapid, precum şisturile din SUA.