10 mistere ale lumii neelucidate de cercetători

Publicat: 02 iun. 2023, 11:00, de Aura Bănescu, în LIFESTYLE , ? cititori
10 mistere ale lumii neelucidate de cercetători

În ciuda cercetărilor care s-au întins pe multe zeci de ani, există încă foarte multe mistere pe care planeta Pământ le găzduiește. S-au scris cărți, s-au făcut documentare și s-au emis ipoteze, însă nimeni nu poate explica ce sunt, cine le-a construit și cu ce scop.

1. Pietrele Moeraki din Noua Zeelandă

Dacă vizitezi plaja Koekohe de pe coasta Otago, Noua Zeelandă, vei avea ocazia să vezi numeroși bolovani sferici de mari dimensiuni, cunoscuți sub numele de Pietrele Moeraki sau Bolovanii Moeraki. Unele dintre aceste uriașe pietre seamănă cu o cochilie de broască țestoasă, în timp ce altele și-au păstrat forma lor inițială.

Potrivit cercetătorilor, este probabil ca bolovanii Moeraki să se fi format în urmă cu peste 56 de milioane de ani, în era paleocenului.

2. Sfinxul din Egipt

Capul Sfinxului – uman, disproporționat față de corpul felin, l-a determinat pe geologul Robert Schoch să presupună că statuia avea inițial un cap de leu. Acesta a analizat șanțurile de eroziune verticale de pe Sfinx (cauzate de ploi masive și îndelungate) și a ajuns la concluzia că structura trebuie să fi fost construită înainte ca regiunea să devină un deșert fierbinte, adică în urmă cu cel puțin 9.000 de ani.
Lucrurile sunt similare și în cazul supoziției lui Robert Bauval și Graham Hancock, care au propus teoria că Piramidele din Egipt sunt aliniate cu stelele din constelația Orion, așa cum erau acestea dispuse în mileniul 11 î.e.n.

foto: misterele-lumii.com

3. Pietrele care plâng, fenomenul spectaculos din Japonia

Cei care se plimbă pe plaja din apropierea provinciei Okayama, din Japonia, au ocazia să admire frumusețea „Pietrelor care plâng”. Astfel, în fiecare noapte, localnicii sunt martorii unui spectacol de lumini impresionant: sute de mii de luminițe, de un albastru fluorescent ireal, plutesc prin apă și înfrumusețează nisipul și stâncile, creând un peisaj de vis.

Fenomenul spectaculos are loc datorită licuricilor de mare, numite și watasenia scintillans , creaturi minuscule, de doar 3 milimetri lungime, ale căror corpuri sunt dotate cu fotofore, organe speciale care produc lumină.

În mod normal, aceste vietăți trăiesc la peste 300 de metri adâncime, însă sunt aduse de valuri la suprafață.

4. Piramida neterminată de la Zawiyet el-Aryan, Egipt

Majoritatea oamenilor nu știu că, lângă faimosul trio de piramide de la Giza, Egipt, există două piramide mai mici care au rămas doar fundațiile, dintre care una este Piramida lui Zawyet El Aryan, care nu poate fi vizitată de turiști.

Din 1964, piramida Baka se află într-o zonă cu restricții militare. În consecință, nu sunt permise săpături; toată zona este situată la 8 km S-V de Giza.

Baza sa are 200 de metri lungime, făcându-l aproape la fel de înalt ca Marea Piramidă din Giza. Din această stâncă a fost sculptat un copac masiv care cobora, care duce la o cameră subterană. Greutatea blocurilor de pământ așezate pe podeaua acestei templu este imensă. Piramida nu seamănă cu nicio altă piramidă din Egipt și încă ne întrebăm cum și de ce a fost construită.

5. Piatra Meredith a lacului Winnipesaukee

Piatra a fost descoperită în 1872, în timpul lucrărilor din orașul Meredith de pe bancurile lacului Winniepesaukee (New Hampshire, SUA).
Piatra Meredith este o bucată de cuarț lucrată migălos, deși în acea zonă n-a existat niciodată cuarț, așa că piatra trebuie să provină de altundeva. Sculpturile de pe o parte a pietrei arată un spic de porumb și alte câteva figuri. Cealaltă parte este mai abstractă, prezentând săgeți inversate, o formă de lună, câteva puncte și o spirală.

6. Labirinturile de piatră de pe insula Bolshoi Zayatsky, Rusia

Pe insula Bolshoi Zayatsky, Rusia se află multe construcții de piatră și nimeni nu știe care anume este funcția lor, însă există multe teorii: labirinturile ar fi putut fi folosite pentru anumite ritualuri sau drept model pentru împletirea unei plase de pescuit, citează infobrasov.net.

7. Monumentul Yonaguni,„Atlantida din Japonia”

În 1986, un grup de scufundători a descoperit o serie de construcții ciudate, care semănau cu niște clădiri, lângă insula Yonaguni, din Japonia.
Numit și „Atlantida din Japonia”, monumentul Yonaguni rezintă elemente care indică faptul că această structură scufundată a fost făcută de mâna omului. Monumentul Yonaguni este considerat dovadă a existenței continentului Mu, despre care legendele spun că a fost scufundat în urma unui cataclism.

8. Statuile de pe insula Paștelui, Chile

Celebrele statui din Insula Paștelui (Chile) au fost construite undeva între anii 1100 şi 1500, în zone în care vechii locuitori ai acelor zone aveau acces la apă dulce și la alte resurse necesare vieții, susțin cercetătorii.

Uriașele statui din rocă monolitică, cu o înălțime de până la 12 metri și o greutate de 75 de tone, a căror origine rămâne înconjurată de mister, au uimit generații întregi de vizitatori ai acestei insule cunoscute și sub numele de Rapa Nui. Cea mai înaltă figură construită este cunoscut sub numele de „Paro” şi are aproape 10 metri înălţime. Remarcabil, există peste 887 de Moai pe insulă.

Cum au reuşit acei oameni toată această treabă a fost mult timp un mister inclusiv pentru oamenii de ştiinţă.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

9. Mecanismul de la Antikythera

Mecanismul de la Antikythera este considerat un calculator mecanic antic realizat pentru calculul pozițiilor astronomice. Acest mecanism a fost recuperat în anii 1900-1901 dintr-o epavă de lângă insula Antikythera. Importanța și complexitatea mecanismului au fost înțelese abia câteva decenii mai târziu. Perioada sa de construcție a fost estimată a fi între 150 și 100 î.Hr. Cercetări mai noi sugerează că mecanismul a fost pus în funcțiune pentru prima dată în anul 205 î.e.n.

Gradul de sofisticare mecanică este comparabil cu a unui ceas elvețian din secolul al XIX-lea. Artefacte tehnologice cu manoperă și complexitate similară nu vor mai apărea până în secolul al XIV-lea, atunci când ceasurile mecanice astronomice au fost construite în Europa.

10. Chivotul Legământului (Legii)

Unul dintre cele mai mari mistere ale lumii este legat de poporul iudeu. În 587 î.e.n., armata babiloniană condusă de regele Nabucodonosor al II-lea a cucerit Ierusalimul, jefuind orașul și distrugând Primul Templu, o clădire în care evreii îl venerau pe Dumnezeu.

Primul Templu conținea Chivotul Legământului sau Chivotul Legii, în care se aflau tăbliile pe care erau scrise cele zece porunci. Despre Chivot se crede că s-ar putea afla într-o grotă pe muntele Nebo din Iordania.

Un alt loc în care se spune că ar fi ascuns Chivotul Legii este în… Etiopia. Clericii de rang înalt ai bisericii ortodoxe a Etiopiei (țară în care ortodoxia coptă este religie majoritară, cu 45 de milioane de credincioși) susțin că artefactul s-ar afla în posesia lor, fiind depozitat într-un lăcaș de cult de la Aksum.

Sursele antice spun fie că Chivotul a fost dus în Babilon, fie că a fost ascuns înainte ca Ierusalimul să fie cucerit. Este posibil și ca artefactul să fi fost distrus în timpul jefuirii orașului.