100 de ani de la nașterea Regelui Mihai: Drumul către casă (VIDEO)
Chiar acesta este titlul unui nou documentar realizat de John Florescu, producător american de origine româna, despre viața din exil a Regelui Mihai: „Drumul către casă”. Documentarul marchează aniversarea a 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai, a avut premiera cu o zi înainte de data de naștere – 25 octombrie și aduce un omagiu ultimului Rege al României.
„Regele Mihai: Drumul către casă” este narat de către Marcel Iureș,Trevor Poots din Marea Britanie semnează scenariul și regia, filmul fiind produs de Chainsaw Film Productions. Lansarea este urmată de un turneu național de educație istorică în România cu intrare liberă, turneu ce se va desfășura timp de un an. Documentarul a avut premiera duminică, 24 octombrie, pe History Channel și prezintă existența regelui, captiv într-un joc de șah dintre Vest și Rusia Sovietică. A fost prins în încercările CIA de a înființa o rezistență armată în România, a fost spionat în exil de agenții temutei Securități a lui Ceaușescu, dar a reușit să se întoarcă acasă. John Florescu a folosit pentru documentar, mărturii inedite ale Regelui Mihai, ale celor care l-au cunoscut, printre care și prietenul său, Prințul Philip al Marii Britanii.
„După cum știți, noi am realizat, în 2016, un documentar despre viața regelui, am făcut atunci multe cercetări pentru a afla informații despre toată viața sa. Cerințele televiziunii au făcut ca acest documentar să aibă durata de o oră, iar noi am ales să terminăm acest film în 1948, când Regele a părăsit România. A fost un final logic într-un sens, am prezentat viața sa din România, iar de la acel moment încolo, Regele a trăit în exil. Făcând, însă ,cercetări despre el, ne-am dat seama că a avut o viață extraordinară, inclusiv în ceea ce privește exilul. Și-a trăit cea mai mare parte a vieții în exil, înainte să revină în țară la începutul anilor 90. Nu a avut o existență marcată de același dramatism ca atunci când a fost rege de două ori în România, dar a avut tot felul de suișuri și coborâșuri. Cu această idee în cap, am avut o discuție cu televiziunea americană History Channel și le-am spus: până la urmă, de ce nu am face un film despre acest subiect?”, spune John Florescu pentru RFI.
Îl preocupa ideea de a lansa un apel către liderii din Vest
John Florescu continuă să povestească „filmul” vieții Regelui Mihai, mai ales contextul mai puțin cunoscut al momentelor după abdicare: „A plecat, așadar ,pe 3 ianuarie 1948, a ajuns la Lausanne, și, așa cum ne povestea în 2003, nu știa dacă trenul îl ducea în Vest sau la Moscova. Era într-un tren care pleca. Din fericire, a ajuns în Elveția, iar de aici începe viața sa în exil. Securitatea era până și în trenul care îl transporta de la Sinaia în exil. Am descoperit acest aspect noi, în documentele consultate și grație cercetătorilor de la CNSAS. Viața de exil începe așadar în Elveția. Aici au și stat până la urmă (Regele și familia sa, n.r.,) dar au mai locuit în Italia, în Anglia unde au avut o fermă. Au avut tot felul de activități, dar, la început cred că îl preocupa ideea de a lansa un apel către liderii din Vest pentru a încerca să fereneze înaintarea comunismului”.
Mai aflăm de la John Florescu că Regele a mers mai întâi în Anglia, apoi în Statele Unite, s-a întâlnit cu toată lumea, dar acestă inițiativă nu a durat prea mult. A fost un moment foarte dificil pentru el. Încerca sa anime puțin dorința politică a Vestului într-un moment în care Vestul era obosit de război și încerca să găsească o înțelegere cu puterea de la Moscova. Aceasta a creat multe frustrări, viața lui era grea și pentru că nu prea avea bani. Chiar și ziarul Le Figaro a scris pe prima pagină: „Regele Mihai, fără bani”.
În România, oamenilor li s-a povestit că a plecat cu șapte vagoane de aur. John Florescu spune „Da, da, au fost tot felul de povești de tipul acesta. Dar toata lumea știa ce era în trenurile acelea, au fost toți (responsabilii comuniști n.r.,) acolo, la Sinaia, pentru 2-3 zile, înainte de plecare. Deci era foarte clar cu ce pleacă. În film arătăm valizele cu care a ajuns la Lausanne. A avut 5 valize, în tren au mai fost 4 jeepuri, niște alcool, dar nu cine știe ce alte bunuri”.
Și-a consultat dosarul de la CNSAS
Mai aflăm de la John Florescu că Regele Mihai și-a consultat dosarul de la CNSAS care avea 662 de pagini: „Consultând arhivele de aici și toate paginile care au fost scrise pe acest subiect, cred ca au fost 662 de pagini… de fapt chiar Regele a cerut acces la propriul dosar și a consultat aceste pagini. Dar noi am citit și arhivele Cantonului Geneva, deoarece s-au stabilit (până la urmă, n.r.) într-un loc numit Versoix, în nodul Genevei, pe malul lacului. Securitatea îl supraveghea și, potrivit avocatului Regelui, Securitatea a ocupat case în apropierea lui. Așadar, Securitatea îl supraveghea pe rege, Serviciile Elvețiene de Poliție supravegheau Securitatea și CIA supraveghea pe toată lumea. Era foarte supravegheat, dar era conștient de acest lucru. Primea amenințări cu moartea prin poștă, dar nu mi-a lăsat impresia că i-ar fi fost frică. Era conștient, dar nu îi era frică…”
John Florescu mai spune că Regele avea pielea tăbăcită, putem spune. Dar avea și o viața destul de liniștită. Avea un Volkswagen, soția sa făcea cumpărăturile la Migros (lanț alimentar din Elveția, n.r.,), la Versoix. „Am fost acolo, am vorbit cu oamenii din Versoix, am fost în casa lor de acolo. Cred că îi plăcea simplitatea locului. Se simțea în largului lui în Elveția… până la urmă a decis să moară aici. Dacă ne întrebăm de ce în Elveția, eu aș spune că, pe de o parte, se simțea acasă, pe de altă parte nu era o atmosferă politică în ceea ce îl privește”. ”Întorcându-se în România în anii 90, au fost tot felul de mașinațiuni și manevre. Mai multe guverne l-au respins și nu l-a acceptat decât guvernul lui Emil Constantinescu în 1997. În Elveția era acasă, putea face ceea ce îl pasiona, putea să iasă cu Jepp-ul, putea să se plimbe, iar familia era lângă el”.
John Florescu mai completează că, evident, guvernul comunist a dus o strategie de ștergere, uitare și atac al Regelui: „A fost o combinație. Avocatul său din Elveția mi-a spus așa: întorcându-se în 1992, Regele a suferit pe de o parte un eșec, deoarece a fost retrimis în Vest, dar pe de altă parte a fost o victorie deoarece, într-un final, românii au aflat că au un Rege și că Regele e în viață””.
Acest film va fi difuzat în 50 de țări. În România va fi difuzat de 12 ori, dar va fi disponibil în Europa, în Orientul Mijlociu și în multe alte țări. Vorbim despre povestea unui om care stârnește admirația multora și nu numai atât.