11 incendii în Delta Dunării în două zile. Peste 900 de hectare de vegetație au fost mistuite de flăcări

Publicat: 17 iul. 2024, 17:14, de Corina Oprea, în ACTUALITATE , ? cititori
11 incendii în Delta Dunării în două zile. Peste 900 de hectare de vegetație au fost mistuite de flăcări
11 incendii în Delta Dunării în două zile. Peste 900 de hectare de vegetație au fost mistuite de flăcări

În doar două zile, pompierii militari din județul Tulcea au intervenit pentru stingerea a peste 11 incendii de vegetație uscată, miriște, culturi agricole și stuf din Detla Dunării. Situația a fost agravată de atenționarea de Cod roșu de caniculă emisă începând de luni, care a dus la distrugerea a peste 900 de hectare de teren.

Incendii de proporții în Deltă

Cele 11 incendii din județul Tulcea au amenințat atât culturile agricole, cât și gospodăriile private. În ziua de luni, pompierii au intervenit în zona Ostrovu Tătaru, în apropiere de localitatea Chilia Veche, pentru a limita propagarea unui incendiu care amenința fondul forestier și o cultură de grâu.

În ciuda faptului că incendiul se extinsese pe aproximativ 500 de hectare, pompierii au reușit să salveze circa 900 de hectare de grâu și să prevină extinderea flăcărilor în fondul forestier, potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Delta.

Dan Năstase, purtătorul de cuvânt al ISU Delta, a precizat că alte incendii semnificative au avut loc în apropiere de satul Victoria, unde au ars aproximativ 300 de hectare, precum și în localitățile Babadag, Lunca și Vișina.

Pentru a proteja populația și a oferi primul ajutor, autoritățile din județul Tulcea au înființat peste 160 de puncte de prim ajutor. În municipiul reședință de județ, sunt disponibile 35 de astfel de puncte, unde cetățenii pot primi apă și se pot răcori. Aceste locații sunt dotate cu aparate de aer condiționat și pot oferi asistență medicală de urgență, dacă este necesar.

„Numai în cursul zilei de luni, salvatorii tulceni au intervenit în zona Ostrovu Tătaru, de lângă localitatea Chilia Veche, pentru limitarea propagării unui incendiu la fondul forestier şi la o cultură de grâu.

Cu toate că incendiul se manifesta pe o suprafaţă extinsă, de aproximativ 500 de hectare, pompierii tulceni au reuşit să salveze aproximativ 900 de hectare de grâu şi să oprească extinderea flăcărilor la fondul forestier”, a precizat ISU Delta.

Având în vedere riscul ridicat de incendii din cauza vegetației uscate și temperaturilor extrem de ridicate, ISU Delta a emis o serie de recomandări pentru populație:

  • Curățarea terenurilor din jurul caselor de iarbă uscată.
  • Evitarea igienizării terenurilor agricole prin ardere.
  • Neaprinderea resturilor menajere și vegetale.
  • Utilizarea responsabilă a aparatelor electrice pentru răcirea încăperilor, evitând suprasolicitarea acestora și improvizațiile la instalația electrică.
  • Luarea tuturor măsurilor de protecție împotriva incendiilor în cazul folosirii aparatelor de sudură sau generatoarelor de scântei.