11 martie 2011: 11 ani de la catastrofa de la Fukushima
Pentru prima dată, Japonia a renunțat la ceremonia națională în memoria celor aproximativ 18.500 de morți sau dispăruți în tripla catastrofă de la 11 martie 2011: seism de 9 grade pe scara Richter, tsunami și explozia de la centrala nucleară Fukushima Daiichi. Subiectul este abordat de agențiile internaționale de presă.
Decizia de a renunța la ceremonii a fost luată anul trecut, când s-a împlinit un deceniu de la drama de la Fukushima. Totuși, azi, la 14:46 (05:46 GHT), ora când în urmă cu unsprezece ani s-a declanșat catastrofa, japonezii au ținut un minut de reculegere. Catastrofa de la centrala nucleară japoneză Fukushima este cea mai mare după cea de la Cernobîl din 1986.
Accidentul nuclear care a urmat la centrala Fukushima Daiichi a lăsat oraşe întregi pustii şi a dus la evacuarea a zeci de mii de locuitori.
La centrala de la Fukushima, trei din cele șase reactoare, erau active atunci când s-a format și un tsunami consecință a unui seism submarin. Sistemele de răcire a reactoarelor s-au defectat când valurile uriașe au inundat generatoarele de urgență. Exploziile de la cele trei unități active au provocat pagube semnificative, vizibile și după 11 ani, mai ales în partea superioară a unității 1. Încă se mai lucrează cu ajutorul macaralelor la acoperiș, iar angajații sunt echipați cu combinezoane de protecție și sunt dotați cu dozimetre. De-a lungul șoselelor sunt marcate culoare verzi care indică pe unde se poate circula fără echipament special de protecție.
La unitatea 1 trebuie degajate cantități mari de moloz radioactiv. Pentru a evita răspândirea prafului radioactiv, a fost montat un alt ”acoperiș”, pentru extracția molozului, care ar trebui să înceapă în 2027.
La unitatea 2, nivelul radiaților sunt atât de ridicate încât operatorul centralei, Tepco, plănuiește să folosească roboți, posibil începând din primăvara 2024.
Guvernul trebuie să repornească rapid centralele nucleare pentru a depăşi criza actuală, a declarat joi un grup parlamentar al Partidului Liberal Democrat, descriind situaţia din Ucraina ca ‘periculoasă’ pentru aprovizionarea energetică a Japoniei, citat de Reuters.