12.000 de cazuri de cancer pulmonar, înregistrate anual, în țara noastră
Anual, în țara noastră, sunt înregistrate peste 12.000 de cazuri de cancer pulmonar, cel mai frecvent tip de cancer, depistat, din păcate, adesea în stadii avansate.
Astfel, trei din patru pacienţi cu cancer pulmonar sunt depistaţi în stadii avansate ale bolii.
Pornind de la această realitate dramatică, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), Spitalul „Dr. Victor Babeş” Timişoara, Centrul de Oncologie Oncohelp şi MSD România au lansat campania #GrijădePlămâni”.
Principalul obiectiv al campaniei îl reprezintă depistarea bolii în faze incipiente prin conștientizarea simptomelor și a factorilor de risc.
„Diagnosticarea precoce este esenţială, iar aceasta este influenţată de creşterea nivelului de cunoştinţe privind simptomele acestei boli tăcute şi extrem de grave. Într-un studiu (…) s-a dovedit că nivelul de cunoaştere a simptomelor cancerului pulmonar este scăzut în România”, subliniază Cezar Irimia, preşedintele FABC.
Dacă este descoperit într-un stadiu incipient, cancerul pulmonar poate fi tratat mai eficace, existând mai multe opţiuni de tratament la îndemâna medicului, iar şansele de supravieţuire sunt mai mari, spune medicul oncolog Șerban Negru, președintele Asociației OncoHelp Timișoara.
Principalele semne și simptome ale cancerului pulmonar sunt: tuse persistentă, expectorație cu sânge, probleme de respirație, subfebrilitate, infecții respiratorii trenante și repetate, etc.