12 mai, Ziua Internațională a Asistentului Medical. Pandemia de coronavirus a ucis sistemul de sănătate
Ziua Internațională a Asistentului Medical se desfășoară în acest an sub tema „Asistentul medical, o voce de urmat – O viziune asupra viitorului sănătății”.
Pandemia de Covid-19 și-a pus amprenta asupra sistemului medical din România. Medici și mii de asistenți au murit și aproximativ 1,5 milioane s-au infectat cu SARS-CoV-2.
„Pandemia de COVID-19 a arătat lumii rolul important pe care îl joacă asistenții medicali în menținerea sănătății oamenilor pe tot parcursul vieții”, a declarat Annette Kennedy, președinta Consiliului Internațional al Asistenților Medical (ICN), potrivit TVR.
„Deși asistența medicală a fost puternic afectată, a existat, de asemenea, și o îmbunătățire a accesului la îngrijire medicală.”
Pandemia a sensibilizat sistemele de sănătate și presiunea sub care lucrează asistenții, dar au pus în valoare și curajul și angajamentul acestora.
Tema din acest an reflectă impactul COVID-19 asupra sistemului de sănătate și a profesiei de asistent medical, dar și impactul asupra modului în care acestea ar putea fi afectate în viitor. Asistenții medicali trebuie să joace un rol esențial în planificarea viitorului asistenței medicale.
Ziua Internațională a Asistentului Medical
Totul a început în 1953, când Dorothy Sutherland, oficial al Departamentului pentru Sănătate, Educație și Bunăstare din S.U.A., a contactat Președintele Dwight D. Eisenhower, propunând proclamarea „Zilei Asistenților”. Propunerea ei nu a fost acceptată în acel moment. Consiliul Internațional al Asistenților Medicali a început să-i sărbătorească pe asistenți din 12 mai 1965.