129 de companii aeriene sunt interzise în spaţiul aerian al UE
Astăzi a fost publicată lista actualizată a operatorilor de transporturi aeriene a căror activitate este interzisă pe teritoriul UE. 129 de companii nu au voie să opereze transporturi aeriene comerciale spre, dinspre și în spațiul comunitar.
În urma actualizării, compania Air Tanzania a fost inclusă pe lista cu companii care nu pot opera în UE, iar temeiul acestei decizii îl constituie preocupările în materie de siguranţă identificate de Agenţia Uniunii Europene pentru Siguranţa Aviaţiei (AESA). Acestea au condus, de asemenea, la decizia de a nu acorda Air Tanzania o autorizaţie de operator dintr-o ţară terţă (TCO).
„Decizia de a include Air Tanzania pe Lista UE a transportatorilor aerieni care nu îndeplinesc standardele de siguranţă subliniază angajamentul nostru ferm de a asigura cele mai înalte standarde de siguranţă pentru pasagerii din Europa şi din întreaga lume. Îndemnăm cu fermitate Air Tanzania să ia măsuri rapide şi decisive pentru a aborda aceste probleme de siguranţă”, a declarat comisarul pentru transport sustenabil şi turism, Apostolos Tzitzikostas.
În urma actualizării de astăzi, un număr total de 129 de companii aeriene sunt interzise în spaţiul aerian al UE: 100 de companii aeriene certificate în 15 state, din cauza supravegherii inadecvate a siguranţei de către autorităţile aeronautice din aceste state; la acestea se adaugă 22 de companii aeriene certificate în Rusia, precum şi şapte companii aeriene individuale din alte state, pe baza deficienţelor grave de siguranţă identificate: Air Tanzania (Tanzania), Air Zimbabwe (Zimbabwe), Avior Airlines (Venezuela), Blue Wing Airlines (Suriname), Iran Aseman Airlines (Iran), Fly Baghdad (Irak) şi Iraqi Airways (Irak).
De asemenea, alte două companii aeriene fac obiectul unor restricţii operaţionale şi pot zbura către UE numai cu anumite tipuri de aeronave: Iran Air (Iran) şi Air Koryo (Coreea de Nord).
„În cazul în care o companie aeriană care figurează în prezent pe lista Uniunii consideră că îndeplinește cerințele tehnice necesare și respectă dispozițiile prevăzute de standardele internaționale de siguranță aplicabile, compania respectivă poate solicita Comisiei să inițieze procedura de eliminare a acesteia de pe listă”, se mai arată în comunicatul Executivului European.
Lista companiilor interzise poate fi consultată aici.