13 baraje modernizate cu bani primiți prin PNRR. Cât se oferă pentru lucrări

Publicat: 04 apr. 2025, 10:34, de Patrisia Brătan, în Administratie , ? cititori
13 baraje modernizate cu bani primiți prin PNRR. Cât se oferă pentru lucrări
sursa photo: bihoreanul

Nu mai puțin de 13 baraje urmează să fie modernizate, anunță reprezentanții Administrației „Apele Române’’. Lucrările încep cu barajele Buftea, Budeasa și Leşu, iar termenul de finalizare este de mai puțin de doi ani. 

Câți bani se alocă pentru reabilitări

Peste 670 milioane de lei vor fi alocați pentru modernizarea mai multor baraje, care nu au mai văzut o reabilitare de zeci de ani. Barajele au nevoie de intervenții rapide pentru a permite funcționarea lor în condiții sigure.

Lucrările trebuie să ajungă în stadiu final într-un timp scurt, proiectul fiind finanțat prin Planul Național de Redresare şi Reziliență.

„13 baraje vor beneficia de finanţare prin fonduri alocate din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). În urma serviciilor de proiectare contractate, au fost alese cele mai bune soluţii pentru modernizarea barajelor: Gilău – Apele Române Someş-Tisa; Leşu – Apele Române Crişuri, Surduc – Apele Române Banat, Nodul hidrotehnic Mureş- Apele Române Mureş; Frumoasa – Apele Române Olt; Mărăcineni, Lacul Morii, Budeasa, Buftea – Apele Române Argeş-Vedea; Lacul Roşu, judeţul Harghita, Apele Române Siret; Cazaneşti, Cucuteni şi Soleşti – Apele Române Prut-Bârlad”, transmit reprezentanții Administrației Naționale Apele Române.

La momentul actual, 83 de baraje sunt în administrarea ANAR din categoriile A şi B și 339 de baraje din categoriile C și D.

Baraje lăsate zeci de ani în paragină

Barajele: Budeasa, Leşu și Buftea sunt primele trei pentru care urmează să fie inițiate procedurile de achiziție a serviciilor de execuție a lucrărilor de modernizare.

Barajul Buftea are aproape 90 de ani de funcționare, iar singurele lucrări care s-au efectuat au fost cele de reparații curente. El nu a fost prevăzut din construcție cu dispozitive care să monitorizeze cum se comportă, însă, modernizarea prevede un astfel de sistem. Valoarea aproximativă a proiectului depășește suma de 50 de milioane de lei.

Acumulare Budeasa de pe Argeș prezintă, de asemenea, semne grave de uzură. O parte din construcțiile ş echipamentele barajului sunt degradate si necesită reparații. Valoarea investițiilor care vor fi realizate aici se învârt in jurul sumei den peste 58 milioane de lei.

Al treilea pe lista reabilitării este barajul Leşu, situat în județul Bihor. Timp de 10 ani, barajul a rămas din cauza infiltrațiilor. Acumularea Leşu a fost pusă in funcțiune în anii 1973-1978. Barajul a avut rolul de apărare împotriva inundațiilor si producere de energie electrică. Valoarea totală a lucrărilor trece de 110 milioane de lei.