13 Noiembrie: Ziua Bibliei. Achiziționarea Sfântei Scripturi, la preț redus
Ziua Bibliei este maracată anual pe 13 noiembrie, când se face pomenirea Sfântului Ioan Gură de Aur, cel mai mare exeget al Sfintei Scripturi. Cu această ocazie, între 12 și 14 noiembrie, Tipografia Cărților Bisericești oferă până la 50% reducere la prețul Bibliilor.
Ziua Bibliei a fost instituită printr-o hotărâre a Sfântului Sinod din 14-15 noiembrie 2006. Scopul zilei este de a ne reaminti că avem datoria morală şi de conştiinţă de a citi Sfânta Scriptură, având în vedere rolul acesteia în viaţa Bisericii și a credincioşilor.
Sărbătoarea Sfântului Ioan Gură de Aur a fost aleasă pentru celebrarea Zilei Bibliei, deoarece Sfântul Arhiepiscop al Constantinopolului este unul dintre cei mai mari exegeți ai Sfintei Scripturi, transmite Basilica.ro.
Conform Părintelui Profesor Constantin Coman: „Sfântul Ioan Gură de Aur este, fără îndoială, cel mai mare exeget al Sfintelor Scripturi din toate timpurile şi cu greu îşi poate cineva închipui că va fi depăşit vreodată de altcineva, până la sfârşitul veacurilor”.
Sfântul Ioan Gură de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului, are comentarii la cărți din Vechiul Testament. În Noul Testament, sfântul exeget are comentarii la Evangheliile după Matei şi Ioan, dar și o serie numeroasă de omilii la parabolele specifice și la episoade consemnate în Evanghelia după Luca.
De asemenea, Sfântul Ioan a lăsat comentarii la cea de-a doua carte a Sfântului Luca, Faptele Apostolilor, precum și la toate epistolele pauline.
Biblia de la București
La data de 10 noiembrie 1688, s-a terminat de tipărit Biblia în limba română, cunoscută sub numele de „Biblia de la București”. Textul a fost definitivat din inițiativa lui Șerban Cantacuzino, domn al Munteniei între anii 1678 și 1688. Biblia de la București reprezintă un momnument al culturii umaniste europene.
Numită și Biblia lui Şerban, această capodoperă este pentru ortodoxia românească o carte fundamentală, care a furnizat poporului textul integral al Bibliei. Din punct de vedere literar, importanţa sa este deosebită pentru dezvoltarea limbii literare. Biblia lui Şerban fixează definitiv drumul pe care avea să-l urmeze limba scrisă bisericească.