15 visători care și-au dat numele unor branduri celebre
Astăzi, mărci precum Tiffany, Disney, Chanel, Ferrari, Gucci și Adidas sunt recunoscute la nivel global. Dar poveștile antreprenorilor care și-au dat numele afacerilor în curs de dezvoltare sunt adesea mai puțin cunoscute. Iată poveștile remarcabile ale oamenilor din spatele unora dintre mărcile faimoase din lume.
Charles Lewis Tiffany
Mulți dintre noi, atunci când vorbesc despre bijuterii cu diamante, se gândesc la Tiffany și Co.
Fondatorul companiei, Charles Lewis Tiffany s-a născut în Connecticut în 1812. În 1837, a împrumutat 1.000 de dolari – echivalentul a aproximativ 32.800 de dolari în 2025 – de la tatăl său și a folosit împrumutul pentru a fonda un mic magazin de papetărie în New York. Magazinul a început să vândă și sticlă fină, și porțelan, și, în cele din urmă, a început să producă propriile bijuterii.
În curând, compania și-a câștigat reputația de a vinde numai cele mai bune mărfuri și bijuterii și a deschis filiale în Paris și Londra. În 1853, Tiffany a câștigat controlul exclusiv al companiei.
La momentul morții sale, în 1902, compania valora 2 milioane de dolari – echivalentul a peste 73 de milioane de dolari în prezent – și era considerată drept cea mai cunoscută companie de bijuterii din America de Nord.
În 2024, marca Tiffany and Co. a fost evaluată la 7,3 miliarde de dolari.
Thomas Lipton
Ceaiul Lipton este un nume de marcă recunoscut instantaneu.
Fondatorul ei, Sir Thomas Lipton, s-a născut în 1850 la Glasgow, Scoția. După o tinerețe plină de aventură, călătorind prin lume pe un vapor cu aburi, Lipton a deschis un mic magazin alimentar în Glasgow, în 1870.
În curând, Lipton a devenit proprietarul unui lanț de magazine în Marea Britanie. Această întreprindere l-a făcut să devină milionar până la vârsta de 40 de ani.
După succesul magazinelor sale alimentare, Lipton a continuat să construiască un imperiu al ceaiului. În anii 1800, ceaiul era un lux pe care doar familiile bogate și-l puteau permite. Lipton a reușit să reducă prețul cumpărând propriile plantații în ceea ce este acum Sri Lanka, eliminând intermediarul. Acest lucru a adus ceaiul și familiilor care nu și-l permiteau.
Lipton și-a câștigat reputația de a vinde produse de calitate la prețuri accesibile. Astăzi, Lipton Tea este deținută de conglomeratul global CVC Capital Partners.
King Camp Gillette
King Camp Gillette s-a născut în Wisconsin în 1855 și a fost inventatorul primului aparat de ras cu lame de unică folosință.
În timp ce lucra ca vânzător ambulant, Gillette a venit cu ideea de a crea o invenție care să fie folosită și aruncată, astfel încât clientul să fie nevoit să revină în continuare. Acest lucru i-a dat lui Gillette ideea de a crea un aparat de ras cu o lamă care, în loc să fie ascuțită, să fie aruncată și înlocuită, odată folosită.
Fără experiență în producția sau prelucrarea metalelor, Gillette a avut nevoie de șase ani pentru a-și perfecționa designul, producând în cele din urmă lame din tablă. Briciurile Gillette au fost aduse pe piață în 1903.
Gillette avea o strategie de afaceri unică. Și-a vândut aparatele de ras în pierdere, dar a făcut un profit net pe lamele de unică folosință. Astăzi, Gillette este deținută de Procter and Gamble și este cel mai cunoscut brand de aparate de ras din lume. Compania Gillette a fost evaluată la 7,4 miliarde de dolari în 2024, potrivit Statista.
Coco Chanel
Adoptat pentru modele atemporale, cum ar fi costumul Chanel, rochia neagră și, bineînțeles, parfumul marca Chanel No.5, marca Chanel este vârful modei sofisticate, dar confortabile.
Cu toate acestea, povestea fondatorului Chanel este una fascinantă, despre ascensiunea de la zdrențe spre bogăție. Născută în vestul Franței în 1883, viața timpurie a Gabriellei „Coco” Bonheur Chanel a fost departe de cea plină de farmec pe care și-a creat-o mai târziu pentru ea însăși.
Când avea 11 ani, mama lui Chanel a murit, așa că tatăl ei a trimis-o să locuiască într-un orfelinat. A fost crescută de călugărițe catolice care au învățat-o să coasă. Tânăra Chanel nu știa asta atunci, dar această abilitate avea să fie cheia viitoarei ei averi.
La părăsirea orfelinatului, Chanel a lucrat la o varietate de locuri de muncă, inclusiv croitoreasă și interpretă de cabaret, unde a fost numită Coco. La 20 de ani, ea a început o poveste de dragoste cu un socialist bogat, Etienne Balsan, care a ajutat-o să înființeze prima ei afacere în modă, un magazin de pălării la Paris.
Designurile ei inovatoare, care se concentrau mai degrabă pe confort decât pe modelele restrictive din punct de vedere fizic ale vremii, cum ar fi corsetele, au atras atenția femeilor bogate, iar afacerea ei a mers din ce în ce mai bine. A mai deschis două magazine în Deaville și Biarritz.
Chanel a continuat să creeze haine pentru unele dintre cele mai mari nume ale vremii, cum ar fi Marilyn Monroe. Chiar și după ce a murit, în 1971, casa de modă Chanel a continuat să domine. Astăzi, brandul Chanel valorează 60 de miliarde de dolari.
Guccio Gucci
Filmul din 2021 din Ridley Scott House of Gucci explorează viețile încurcate ale Patriziei Reggiani și Maurizio Gucci din anii 1970. Dar de unde a început totul pentru Casa Gucci din viața reală?
Bunicul lui Maurizio, Guccio Gucci, s-a născut la Florența în 1881. Se știu puține despre tinerețea sa, dar s-a mutat la Londra pentru a lucra la Hotelul Savoy în 1899. A stat la Londra peste 20 de ani înainte de a se întoarce în Italia cu o nouă idee de afaceri…
Fiul unui meșter din piele, Guccio a fost inspirat de bagajele de lux purtate de oaspeții de la Savoy. În 1921, și-a deschis primul butic în Florența, un mic magazin care vindea valize de import. Când embargourile comerciale italiene din anii 1930 i-au creat greutăți lui Gucci să procure piele, el a diversificat afacerea folosind o varietate de alte materiale, cum ar fi răchita și inul.
Când Guccio a murit, în 1953, casa de modă avea magazine în toată Italia și un magazin nou deschis în New York. Fiii săi și-au extins rapid imperiul modei de familie, deschizând magazine în Londra și Paris în anii 1960. Astăzi, Gucci este o afacere de 15,6 miliarde de dolari și una dintre cele mai recunoscute mărci din lume.
Enzo Ferrari
Enzo Anselmo Ferrari s-a născut în 1898 la Modena, Italia. Ferrari s-a îndrăgostit de cursele de mașini la vârsta de 10 ani, când tatăl său l-a dus să urmărească o întrecere la Bologna.
În 1919, după o perioadă petrecută în armată, Ferrari s-a mutat la Milano pentru a lucra ca șofer de testare pentru Costruzioni Meccaniche Nazionali. Și-a făcut debutul ca șofer de mașini de curse în același an.
Ferrari s-a alăturat echipei de curse Alfa Romeo și a avut o carieră de șofer de succes timp de peste un deceniu.
Ferrari a deschis Auto Avio Costruzioni pentru a-și dezvolta propriile mașini de curse. În 1947, a scos primul Ferrari oficial, 125 S, la un test drive. Mașina a obținut prima victorie în același an la Marele Premiu de la Roma.
La începutul anilor 1950, Ferrari a început să producă mașini de înaltă performanță pentru uz rutier. Până în prezent, cei mai bogați oameni din lume se luptă încă pentru a cumpăra aceste mașini de lux, iar compania este evaluată la peste 77 de miliarde de dolari.
Adolf Dassler
Există o legendă urbană care susține că numele mărcii de îmbrăcăminte sport Adidas este o anagramă pentru „toată ziua visez la sport”.
Cu toate acestea, marca a fost, de fapt, numită după fondatorul său, Adolf „Adi” Dassler.
Dassler s-a născut într-un orășel din Germania în 1900. În tinerețe, Dassler a fost ucenic brutar, dar când familia sa și-a înființat o afacere de pantofi, și-a schimbat cariera și a lucrat pentru afacerea de familie împreună cu fratele său Rudi, care a continuat să creeze rivalul Puma, după ce frații s-au certat.
Fanatic al sportului, Dassler a început să proiecteze pantofi de atletism și tenis. A înființat oficial Adidas în 1949. Adidas a devenit rapid cel mai popular și cel mai bine vândut pantof sport american. La Jocurile Olimpice din 1972, fiecare oficial și majoritatea sportivilor au purtat pantofi Adidas.
După moartea lui Dassler în 1978, compania a fost preluată de Horst Dassler, fiul său. Astăzi, compania Adidas este evaluată la 15,7 miliarde de dolari, potrivit celor mai recente date de la Statista.
Walt Disney
Walter Elias Disney s-a născut la Chicago în 1901. În copilărie, tânărul Disney avea un interes puternic pentru desen, un hobby care avea să-l facă într-o zi cunoscut.
Înainte de a împlini 18 ani, a început să lucreze ca ilustrator comercial. S-a mutat în California la începutul anilor 1920 și, împreună cu fratele său Roy, a înființat Disney Brother Studios. Aici a creat Mickey Mouse, primul dintre multele succese. Disney și compania sa au continuat să facă filme de mare succes, inclusiv Fantasia, Dumbo, Cinderella și Mary Poppins. Apoi s-a diversificat în parcuri de distracții. Disneyland și-a deschis porțile în California în 1955.
După moartea sa, în 1966, Walt Disney a lăsat în urmă o moștenire uriașă. El deține recordul mondial pentru cele mai multe premii Oscar câștigate vreodată de o persoană, cu 26 de premii Oscar în numele său. Astăzi, compania Walt Disney este evaluată la aproximativ 240 de miliarde de dolari.
Christian Dior
Christian Dior s-a născut în 1905 într-un mic oraș de pe litoral din Normandia, Franța.
Dior s-a născut într-o familie bogată care spera că va deveni diplomat. Cu toate acestea, Dior și-a dorit o carieră în arte.
În 1928, Dior a părăsit școala și a primit bani de la tatăl său, pe care i-a folosit pentru a deschide o mică galerie de artă. Galeria s-a închis ulterior din cauza Marii Crize. Dior a lucrat ca asistent de designer la mai multe case de modă, înainte de a fi recrutat pentru serviciul militar în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
În 1942, Dior și-a lansat casa de modă. Designul său „New Look”, renumit pentru tivul său dramatic scurt, a lansat cariera lui Dior ca unul dintre cei mai cunoscuți designeri ai anilor 1950.
În ciuda morții sale premature și subite din cauza unui atac de cord în 1957, casa de modă Dior a continuat să găsească succesul global sub numeroși directori de creație, printre care și Yves Saint Laurent. În 2024, marca Dior a fost evaluată la 10,4 miliarde de dolari, potrivit Statista.
Estée Lauder
Născută în 1908 sub numele de Josephine Esther Mentzer, Estée Lauder a fost crescută în Queens, New York de părinți imigranți evrei-maghiari. Interesul ei pentru îngrijirea pielii a început din adolescență, deoarece unchiul ei crea creme și loțiuni în bucătăria familiei.
De la el a învățat Lauder să facă aceste poțiuni și să le aplice pe piele. La sfârșitul anilor 1920, s-a căsătorit cu omul de afaceri Joseph Lauder. Cuplul s-a mutat în Manhattan, iar Lauder a început să-și vândă produsele în saloanele de înfrumusețare. În 1946, Estée și soțul ei au intrat în afaceri împreună, lansând oficial compania Estée Lauder.
Lauder a fost un antreprenor în toate sensurile, jucând un rol esențial în marketingul produselor sale și supraveghind pregătirea personalului său. Munca ei asiduă și angajamentul față de compania ei au dat roade.
Astăzi, produsele sale sunt vândute în peste 150 de țări din întreaga lume. Lauder a fost singura femeie de pe lista celor mai influente 20 de genii în afaceri ale revistei Time a secolului al XX-lea.
Tim Horton
Tim Hortons este cel mai mare lanț de restaurante cu servire rapidă din Canada și are acum francize pe tot globul. Cu toate acestea, povestea cofondatorului și omonimului companiei este una tragică.
Miles Gilbert „Tim” Horton a fost un jucător profesionist de hochei pe gheață canadian care a jucat 24 de sezoane în Liga Națională de Hochei (NHL) din America de Nord. Nu doar un sportiv talentat, Horton era și priceput în afaceri și a cofondat lanțul de cafea și gogoși care îi poartă numele, în 1964.
În mod tragic, Horton a murit la vârsta de 44 de ani, într-un accident de mașină. În ciuda morții sale premature, moștenirea lui continuă să trăiască. În prezent, există peste 5.000 de restaurante Tim Horton în 14 țări. Horton a fost, de asemenea, numit unul dintre cei mai mari 100 de jucători NHL din istorie în 2017.
Ralph Lauren
Un alt creator de modă cu începuturi umile, Ralph Lauren s-a născut cu numele de Ralph Lifshitz în Bronx, New York, din părinți imigranți evrei, în 1939. După ce a absolvit liceul, Lauren a studiat afaceri la City University of New York, deși a renunțat după doi ani și s-a înrolat în armata SUA.
După perioada petrecută în armată, Lauren a lucrat ca vânzător de cravate la o companie numită Brooks Brothers. Când avea 28 de ani, Lauren lucra pentru un producător de cravate, Beau Brummell, și l-a convins pe președinte să-l lase să-și producă propria linie.
Ralph Lauren Corporation s-a fondat în 1967. În 1968, Lauren a lansat o linie completă de îmbrăcăminte pentru bărbați, inspirată de dragostea lui pentru sport. În anii 1970, el a început să creeze haine pentru femei. Modelele sale preppy au atras atenția Hollywoodului și, în 1974, a echipat distribuția masculină a filmului Marele Gatsby cu modele din linia sa Polo, acum faimoasă în întreaga lume. El a creat la comandă un costum roz special pentru personajul lui Jay Gatsby.
Lauren are o avere actuală de 10,9 miliarde de dolari și este renumit pentru activitatea sa filantropică, folosindu-și averea pentru a înființa numeroase fundații caritabile.
Calvin Klein
La fel ca Ralph Lauren, Calvin Klein, care s-a născut în 1942, este un alt designer de modă de succes, care s-a născut și a crescut în Bronx, într-o familie de evrei.
După ce a absolvit liceul, Klein a urmat Fashion Institute of Technology din New York. După ce a avut diverse locuri de muncă în industria modei, el a devenit protejatul baronului de Gunzburg, un editor de reviste franceze. Prin această legătură profitabilă, Klein a reușit să lanseze Calvin Klein Inc, o companie care l-a văzut devenind o vedetă strălucitoare a scenei modei de elită din New York.
Calvin Klein Inc și-a lansat prima linie de îmbrăcăminte în 1968, iar doar un an mai târziu, Klein a apărut pe coperta revistei Vogue.
În 1975, la vârsta de 33 de ani, Klein a fost votat în Coty Hall of Fame, cel mai tânăr designer care a obținut această distincție. Astăzi, marca Calvin Klein este renumită pentru lenjeria, parfumurile și ceasurile sale, iar Klein are o valoare netă estimată la 800 de milioane de dolari.
James Dyson
James Dyson s-a născut în Norfolk, Anglia, în 1947. În copilărie, a urmat un internat privat înainte de a studia mobilierul și designul interior la Royal College of Art. Dyson și-a schimbat apoi cursul și a decis să studieze ingineria, o decizie care l-a pus pe calea spre a deveni unul dintre cei mai de succes inventatori din lume.
În 1978, Dyson a devenit frustrat de performanța aspiratorului său din cauza sacului din interior înfundat cu praf. Lucrând cu un proces numit separare ciclonică, el a început să lucreze la ceea ce va deveni primul aspirator fără sac.
Calea către succes nu a fost ușoară și au fost create 5.127 de prototipuri înainte ca el să-și perfecționeze designul și să-l scoată pe piață.
Astăzi, Dyson este un nume de marcă recunoscut la nivel global, iar produsele sale sunt vândute în țări din întreaga lume.
Potrivit Sunday Times Rich List 2024, Dyson este a cincea cea mai bogată persoană din Marea Britanie, cu o avere netă de 25,4 miliarde de dolari.
Michael Dell
Michael Dell s-a născut în Houston, Texas, în 1965. După absolvirea liceului, Dell a mers la facultatea de medicină pentru a-și mulțumi părinții, care și-au dorit să devină medic. Cu toate acestea, Dell a fost întotdeauna mai interesat de tehnologie. În timpul facultății, a început să construiască și să vândă propriile computere.
A renunțat la facultate pentru a se concentra asupra afacerii sale, o decizie care s-a dovedit a fi foarte înțeleaptă. Compania sa a adus 6 milioane de dolari în primul său an complet de activitate în 1984. Însemna aproximativ 18 milioane de dolari, în banii de astăzi.
Astăzi, Michael Dell este președintele și CEO-ul Dell Technologies, una dintre cele mai mari companii de tehnologie din lume. Dell este acum a 12-a cea mai bogată persoană din lume, cu o avere netă de 114,2 miliarde de dolari. (Forbes)
Dell este cunoscut și pentru filantropia sa. În 1999, Michael și soția sa Susan au înființat Fundația Michael și Susan Dell. Organizația de caritate se concentrează pe educație, sănătatea copilăriei și stabilitatea economică.