150 de milioane de euro pentru industriile poluante: fonduri pentru eficiență energetică
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/6274b360-0001-0004-0000-000000008427_w920_r1.6414930555555556_fpx27.4_fpy54.95.jpg)
Operatorii economici din România – fie că sunt societăți comerciale sau regii autonome – care activează în industrii precum oțelul, cimentul, petrolul, gazele naturale, producția de energie sau alte domenii cu un impact ridicat asupra mediului, pot accesa un nou program de finanțare în valoare de 150 de milioane de euro. Fondurile provin din Fondul de Modernizare și sunt destinate investițiilor în creșterea eficienței energetice, a anunțat Ministerul Energiei.
Apelul de proiecte face parte din Programul-cheie 7: „Eficiență energetică în instalații industriale incluse în EU-ETS”, care susține achiziția și utilizarea tehnologiilor de captare, transport, stocare și utilizare a dioxidului de carbon (CCS/CCU), precum și modernizarea instalațiilor industriale la cele mai bune tehnologii disponibile (BAT) în sectoarele poluante incluse în schema de comercializare a certificatelor de emisii (EU-ETS), mai anunță Ministerul Energiei.
„Ne menținem angajamentul de a susține tranziția către o economie sigură, curată și competitivă. Investițiile în eficiență energetică sunt esențiale pentru atingerea obiectivelor climatice și pentru reducerea costurilor operaționale. Încurajăm adoptarea tehnologiilor de captare și utilizare a CO2, vitale pentru decarbonizarea industriilor grele”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Cui se adresează programul
Ghidul solicitantului, elaborat de minister, se adresează entităților care operează instalații ce intră sub incidența EU-ETS și propun proiecte cu impact direct asupra eficienței energetice, cu scopul reducerii consumului de energie și al emisiilor de gaze cu efect de seră.
Finanțările vor contribui direct la reducerea emisiilor de CO2 (exprimate în tone/an) și a consumului de energie (electrică, termică sau alte resurse energetice), prin implementarea de măsuri care eficientizează procesele tehnologice din cadrul întreprinderilor beneficiare.
Cine poate aplica
Pot aplica societăți comerciale și regii autonome înregistrate în România sau într-un stat membru al UE (cu dovada înregistrării la ONRC).
Și operatorii care desfășoară activități industriale pe teritoriul României în domeniile prevăzute de Anexa I a Directivei 2003/87/CE (EU-ETS) ar putea fi incluși în program. De asemenea, finanțarea este posibilă și pentru solicitanții care fac dovada participării la schema EU-ETS la momentul depunerii cererii de finanțare.
Valoarea maximă a sprijinului financiar este de 30 de milioane de euro pentru fiecare proiect, putând acoperi până la 100% din costurile eligibile prevăzute în ghid.
Echipamentele eligibile și cele neeligibile
Printre echipamentele eligibile pentru finanțare se numără instalații și utilaje destinate economiei de energie primară, cum ar fi: linii de producție, motoare, transformatoare, compresoare de aer, pompe, boilere, schimbătoare de căldură, convertoare de frecvență, sisteme de management energetic, cuptoare de topire și altele.
Nu sunt eligibile pentru finanțare instalațiile de producere a energiei din surse regenerabile; echipamentele pe bază de combustibili fosili (inclusiv gaze naturale) și nici investițiile în cogenerare, încălzire/răcire centralizată și producția de energie electrică.
Ghidul solicitantului este disponibil pentru consultare publică pe site-ul Ministerului Energiei timp de 30 de zile de la publicare. În această perioadă, toate persoanele interesate pot trimite sugestii și observații.