16 ani de la invazia Rusiei în Georgia: Rememorarea conflictului din 7 august 2008

Publicat: 07 aug. 2024, 15:02, de Autor: Vlad Stefan Orjan, în Internațional , ? cititori
16 ani de la invazia Rusiei în Georgia: Rememorarea conflictului din 7 august 2008

Astăzi, 7 august, se împlinesc 16 ani de la invazia Rusiei în Georgia, un eveniment care a marcat primul război al secolului XXI desfășurat pe teritoriul geografic al Europei.

În vara anului 2008, după zile de agresiuni în care separatiștii susținuți de Rusia au bombardat și atacat localități georgiene, guvernul de la Tbilisi a decis să trimită trupe în autoproclamata republică Osetia de Sud. Aceasta era, în realitate, o enclavă controlată de Moscova, similară cu Transnistria din Moldova.

Riposta Georgiei și reacția Rusiei

Riposta autorităților georgiene la agresiunea separatiștilor pro-ruși a declanșat un răspuns violent din partea Rusiei, care provocase inițial incidentul prin operațiuni subversive și unități deghizate în miliții locale. Atacul Rusiei a fost copleșitor: Armata a 58-a, cu peste 70.000 de oameni, a instituit o blocadă navală în Marea Neagră și a lansat desanturi marine pe teritoriul Georgiei. Numeroase localități au fost bombardate sălbatic, iar trupele rusești au forțat înaintarea către Tbilisi.

Contextul politic și motivele conflictului

Acest atac furibund a avut la bază insistența Georgiei de a adera la NATO și Uniunea Europeană, dorind astfel să se pună la adăpost de amenințarea permanentă a Rusiei. La Summit-ul NATO de la București, desfășurat între 2-4 aprilie 2008, cererile Ucrainei și Georgiei de a adera la organizație au fost respinse. Vladimir Putin, prezent la summit, a interpretat această decizie ca un semnal că Occidentul accepta ca cele două țări să rămână în sfera de influență rusă.

Impactul și semnificația invaziei

Invazia Georgiei de către Rusia a fost nu doar primul război european din secolul XXI, dar și prima invazie lansată de Putin după venirea sa la putere în anul 2000. Acest conflict a fost urmat de războiul din Cecenia (2000-2004), consolidând astfel politica agresivă a Kremlinului în regiune.

La 16 ani de la aceste evenimente, invazia din 2008 rămâne un moment definitoriu în relațiile dintre Rusia și fostele republici sovietice, dar și un avertisment pentru comunitatea internațională privind tacticile și ambițiile geopolitice ale Moscovei.