16 zile în cea mai adâncă peșteră a României
Săptămâna trecută s-a încheiat tabăra de explorare „Grind 2024”. În timpul expediției echipele de speologi au stabilit un nou record național de adâncime. Ei au coborât până la -801,5 metri în Avenul de sub Vârful Grind.
Situat în Munții Piatra Craiului, cu intrarea la altitudinea de 1922 metri, avenul, cunoscut și sub numele de Avenul din Colții Grindului, rămâne cel mai adânc din România.
Expediția „Grind 2024” a avut ca scop principal creșterea siguranței și eficientizarea traseului în apropierea fostului sifon de la -775 metri. A fost amenajat un bivuac avansat la această cotă pentru a facilita explorarea zonelor din apropierea terminusului de anul trecut, deschizând noi perspective de explorare.
Pe parcursul taberei, care a durat 19 zile, 34 de participanți au contribuit la succesul expediției. Unii dintre ei au petrecut între șase și zece zile consecutive în subteran, în bivuacurile de la -540 și -775 metri. Unul dintre speologi a petrecut toate cele 16 zile de activități în subteran.
„Cele mai mari realizări ale taberei sunt asigurarea unui traseu mai sigur și drenarea permanentă a galeriei inundate de la -775 metri”, au precizat speologii. Lucrările din acest an vor facilita explorările viitoare, existând perspective mari de descoperire a unor noi verticale și recorduri de adâncime.
Avenul de sub Vârful Grind, descoperit în 1985, este încă în explorare și continuă să aducă noi informații geologice valoroase despre structura internă și hidrogeologia masivului Piatra Craiului, utile pentru cercetări viitoare.
Tabăra a fost organizată de Clubul de Speologie Silex Brașov, Asociația Speologică Focul Viu și Clubul de Speologie Avenul Brașov, cu sprijinul Federației Române de Speologie și al Uniunii Internaționale de Speologie.