160 de ani de Senat: Ciolacu îndeamnă la continuarea standardelor înalte
Marcel Ciolacu a avut un mesaj cu ocazia aniversării a 160 de ani de la constituirea Senatului României. Premierul a precizat, prin mesajul prezentat de către şeful Cancelariei Prim-ministrului Mihai Ghigiu, la sesiunea solemnă că „este esenţial să menţină nivelul de ţinută şi responsabilitate care a consacrat această instituţie din primii ani ai constituirii sale”.
Discursul acestuia a început cu câteva repere istorice esențiale. Potrivit şefului Cancelariei Prim-ministrului Mihai Ghigiu, înființarea Senatului a avut loc în 1864, la doar cinci ani după Unirea Principatelor Române de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza.
„Creat în 1864, la doar cinci ani după Unirea Principatelor Române de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Senatul a avut un rol definitoriu pentru începutul formării statului român modern prin Unirea Principatelor, adoptarea primei Constituţii moderne, proclamarea Independenţei României, Marea Unire, prin ratificarea actelor Unirii, a Constituţiei din 1923, care a modernizat structura statului şi a extins drepturile cetăţeneşti. Senatul a susţinut reforme majore, în toate domeniile de activitate”, a continuat el.
Desființarea Senatului în 1946 și începutul unei perioade întunecate
„Martor la evenimentele tragice ale războiului şi la schimbările politice impuse de ocupaţia sovietică, desfiinţarea Senatului, în 1946, a marcat începutul perioadei comuniste, o pagină neagră în istoria recentă a ţării noastre.
Iar renaşterea democraţiei în România, după decembrie 1989, este strâns legată de activitatea Senatului, care a avut un rol crucial prin dezbaterile consistente, reformele fundamentale pentru modernizarea societăţii şi pentru alinierea la standardele europene şi internaţionale.
Alături de celelalte instituţii ale statului şi de întreaga societate, camera superioară a Parlamentului a avut un rol-cheie în procesul de aderare a României la NATO şi la Uniunea Europeană”, a mai spus Ghigiu.
Onoarea de a onora moștenirea
„Este esenţial să menţină nivelul de ţinută şi responsabilitate care a consacrat această instituţie din primii ani ai constituirii sale. Este o instituţie a cărei activitate îşi pune în mod cert amprenta asupra viitorului României şi, alături de Camera Deputaţilor, partener-cheie al Guvernului în efortul de dezvoltare a României.
Asigurarea stabilităţii sociale şi economice, îmbunătăţirea vieţii oamenilor şi a condiţiilor din comunităţi, protejarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor români aici, acasă, dar şi în Uniunea Europeană şi în întreaga lume, atragerea investiţiilor şi aderarea României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică sunt direcţii clare pentru care lucrează toate instituţiile statului român”, a completat şefului Cancelariei Prim-ministrului.
Ciolacu a mai precizat, în mesajul prezentat de Ghigiu, că „recentele alegeri pentru Parlamentul European şi pentru comunităţile locale au dovedit, încă o dată, prin prezenţa mare la vot a românilor, îndeosebi a tinerilor, vitalitatea democraţiei noastre”.
Moment aniversar în Senat
Senatul României va celebra 160 de ani de la înființare pe data de 17 iunie printr-o serie de evenimente speciale, printre care o ședință solemnă și un concert aniversar la Ateneul Român, urmate de o recepție oficială. Această decizie a fost aprobată marți de Biroul permanent printr-un Memorandum intern.
Conform documentului, la aceste manifestări vor participa, pe lângă actualii membri ai Senatului, foști președinți ai acestei instituții, reprezentanți ai autorităților statului și ai misiunilor diplomatice acreditate în România. Concertul extraordinar, susținut de Filarmonica „George Enescu”, va avea loc la ora 20:00 și va fi dedicat aniversării Senatului, avându-l ca invitat special pe președintele Senatului, Nicolae Ciucă.