Daniel Botănoiu, AFR: Trebuie regândit sistemul de irigaţii cu adaptarea la tehnologii noi

Publicat: 26 iul. 2022, 10:15, de Viorela Pitulice, în ESENȚIAL , ? cititori
Daniel Botănoiu, AFR: Trebuie regândit sistemul de irigaţii cu adaptarea la tehnologii noi

Preşedintele Asociaţiei Fermierilor din România (AFR), Daniel Botănoiu, susține că seceta extremă, care afectează producţiile agricole din acest an, va avea impact şi asupra următorului an agricol, întrucât lucrările nu vor putea fi executate la timp şi de calitate. România are nevoie de un sistem de irigații modern, dar și de plante rezistente la secetă, atrage atenția fostul secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

„Sigur că sistemul de irigaţii ajută atât cât există apă în râuri, lacuri interioare, pânza freatică sau chiar fluvii, apă disponibilă pentru agricultură. Consider că trebuie regândit sistemul de irigaţii cu adaptarea sa la nou, la noi tehnologii care să aibă eficienţă maximă pentru plante. Important este şi soiul sau hibridul utilizat, care trebuie să fie tolerant la secetă, dar să utilizeze şi el la maximum această resursă epuizabilă. Este un an agricol extrem de greu, mult mai greu decât anul 2020, mai ales că discutăm de un deficit hidric major, avem secetă pedologică şi cantităţi infime de apă la dispoziţie. Acum se vede cel mai bine lipsa investiţiilor din ultimii ani în sistemul de irigaţii, deşi există un program cu bani suficienţi pentru realizarea acestor lucrări”, a declarat pentru Agerpres preşedintele AFR, Daniel Botănoiu.

El spune că irigațiile reprezintă soluţia pentru viitor. Ar trebui să fie demarate lucrările de infrastructură la canalul Siret-Bărăgan şi nu numai.

„Soluţii de finanţare europeană pentru sisteme de irigaţii moderne, eficiente se impun mai mult ca niciodată. Industria alimentară va trebui să fi susţinută prioritar, fără a creşte riscul unei alte ameninţări la securitatea alimentară. Este nevoie urgentă de sprijin şi noi intervenţii din bugetul european”, a arătat Daniel Botănoiu.

Dacă în cazul cerealelor au fost rezultate ceva mai bune, dar şi aici discutăm de diminuări de 35% faţă de anul anterior, în cazul culturilor din primăvara acestui an situaţia este grea, porumbul fiind compromis definitiv.

Botănoiu mai atrage atenția că în condiţiile în care lucrările agricole nu pot fi executate la timp şi de calitate, consumurile de combustibili şi materiale vor fi cantitativ mai mari, inputurile scumpe, iar piaţa blocată.

„Nu au fost precipitaţii în aproape nicio zonă din România în luna iulie, iar deficitul de apă a depăşit 200 de litri pe metru pătrat în multe regiuni. O situaţie care, pentru agricultură, nu mai poate fi îmbunătăţită în acest an”, a spus şeful AFR.