Ce s-a întâmplat pe 19 decembrie 1989 – a patra zi de lupte pentru libertate. Mihai I, mesaj de încurajare: Armele nu pot zdrobi sufletele, nu pot nimici idealurile
Ziua de 19 decembrie 1989 era a patra zi în care timișorenii luptau pentru libertate. Străzile orașului arătau dezastruos: magazine arse, convorbiri telefonice întrerupte, patrule pe străzi. Oricine era găsit afară din casă era arestat.
Numărul celor care voiau să scape de regimul comunist creștea rapid, însă și numărul celor care erau împușcați mortal. Pe 19 decembrie 1989 focurile de armă continuau să fie trase, ucigând oameni nevinovați.
Oamenii începeau să obosească, manifestările de protest erau mai liniștite decât în zilele anterioare. Însă totul s-a schimbat atunci când muncitorii din fabrici începeau să pună întrebări despre colegii lor care lipseau de la muncă. În aceeași zi, muncitorii de la Întreprinderea ELBA au intrat în grevă. A doua zi, exemplul lor a fost urmat de majoritatea fabricilor din oraș.
Muncitorii au reaprins flacăra revoltei
Între timp, TAB-urile deja se îndreptau spre fabrică. Pe 19 decembrie, revolta din Timișoara a intrat într-o nouă fază datorită grevei muncitorilor. Ei au reaprins flacăra revoluției. Fiindcă muncitorii protestau calm, fără manifestări violente, forțele represive erau în imposibilitatea de a reacționa.
Mai întâi, pe ușile fabricii au ieșit mai multe femei, iar peste puțin timp, curtea fabricii era plină de muncitori. Ei au vrut să iasă din curtea fabricii pe poarta principală, însă ușile erau blocate.
Situația de la ELBA a ajuns și la conducători. La fabrică s-au prezentat prim-secretarul Comitetului Județean Timiș, Radu Bălan, și generalul Ștefan Gușă, șeful Marelui Stat Major al Armatei.
Bălan a fost primul care a intrat în fabrică, însă nu a vorbit cu muncitorii, ci cu conducerea fabricii. În schimb, generalul Gușă s-a urcat pe un butoi către oameni, pentru a le transmite un mesaj. Conform Mediafax.ro, prima dată Gușă a amenințat protestatarii. Oamenii întrebau ce se întâmplă cu ei dacă ies din curtea fabricii, iar Gușă le-a spus că în curtea fabricii nu se vor trage focuri de armă, însă dacă ies în stradă nu garantează că vor fi în siguranță.
„Morții nu ne lasă să plecăm acasă!”
În tot acest timp, în Timișoara se trăgeau focuri de avertisment, în aer, pentru a speria populația să nu iasă în stradă, Vitrinele magazinelor sparte cu o zi înainte erau deja reparate și părea că în oraș se liniștesc apele.
„Morţii nu ne lasă să plecăm acasă!”, scandau cei care se mai aflau în stradă.
Între timp, presa străină începea să scrie articole despre situația din România. Il Giornale publica un editorial de Indo Montagnese care nota:
„Vocile fragmentare şi confuze care reuşesc să ne parvină din România, chiar dacă ne înşeală asupra a ceea ce s-a petrecut deja, nu ne înşeală asupra a ceea ce se va întâmpla. Lui Ceauşescu, calea unei retrageri paşnice şi în surdină pe care o încearcă sau vrea să o încerce diverşii honeckeri, husari, jivkovi şi alţii îi este închisă. Nu ştim cât va mai dura. Ceea ce va urma însă este cert. Ceauşescu şi-a făcut-o cu mâna lui. De aceea va încerca să reziste până la ultimul securist care va fi dispus să îi facă scut. Ştie prea bine că nu poate conta pe niciun fel de sprijin, nici dinafară, nici dinăuntru. Dar asta o ştiu bine şi românii, deşi vor să le ascundă”, scria presa italiană.
Pe 19 decembrie în București era încă liniște, însă începeau să apară primele semen ale revoltei la Arad. La Întreprinderea de Orologerie Industrială (IOI) muncitorii vorbeau despre un protest pasiv, de 19 decembrie.
Mesajul Regelui Mihai I: Armele nu pot zdrobi sufletele
Fostul suveran, Regele Mihai, a transmis un mesaj de încurajare pe adresa demonstranților din Timișoara prin intermediul Radio BBC.
„Fiindcă nu vă mai temeți, fiindcă prin însăși sălbăticia represiunii înțelegeți și înțelegem cu toții că le e frică de voi celor de la putere.
Manifestați pașnic, cu lozinci care să le spună care vă sunt năzuințele.
Armele nu pot zdrobi sufletele, nu pot nimici idealurile”, spunea Mihai I.
În Timișoara, spre seară, oamenii au început din nou să iasă pe străzi. A doua zi, pe 20 decembrie, s-a reaprins din nou focul oamenilor de a scăpa de Ceaușescu.
„Noi suntem poporul!”, „Armata e cu noi!”, „Nu vă fie frică, Ceaușescu pică!”.
Citește și: