20 de state UE vor achiziționa, în comun, echipamente de apărare. Ce arme cumpără România
Douăzeci de state ale Uniunii Europene (UE) s-au angajat să achiziționeze în comun arme și muniții, a anunțat Comisia Europeană joi, 14 noiembrie. Aceasta este o primă inițiativă de sprijinire a achiziției de echipamente de apărare.
După izbucnirea invaziei Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, Parlamentul European a aprobat crearea unui instrument care să permită achizițiile comune de apărare (EDIRPA).
Dotat cu 300 de milioane de euro, PE își propune să ajute financiar statele membre să-și reaprovizioneze stocurile, prin achiziții în comun de produse fabricate în mare parte pe continentul european.
Douăzeci de state ale Uniunii Europene vor achiziționa sisteme de apărare antiaeriană și antirachetă, vehicule blindate și muniție de 60 de milioane de euro
Potrivit CE, o parte a achizițiilor vor fi finanțate prin programe viitoare, precum Programul European pentru Industria de Apărare (EDIP).
Armele selectate sunt considerate „bunuri de larg consum”, deoarece au fost utilizate masiv pe câmpul de luptă ucrainean.
România va cumpăra sisteme franceze de apărare aeriană Mistral cu rază foarte scurtă de acțiune
Sistemele franceze de apărare aeriană Mistral cu rază foarte scurtă de acțiune vor fi, de exemplu, achiziționate și de Belgia, Cipru, Danemarca, Estonia, Franța, Ungaria, Slovenia, Spania.
Germania, Austria, Bulgaria, Estonia, Letonia și Slovenia vor achiziționa sisteme de apărare aeriană cu rază medie de acțiune IRIS-T SLM de fabricație germană, ca parte a proiectului JAMIE (Joint Air Missile Defence Initiative in Europe).
„Acestea sunt sisteme de protecție împotriva amenințărilor aeriene, cum ar fi avioanele de luptă, elicopterele de atac și sistemele aeriene fără pilot”, a spus Comisia în comunicatul său de presă.
Diferite tipuri de muniție de artilerie de 155 mm vor fi comandate și de două grupuri de țări, una formată din șase și cealaltă din patru state membre.
Germania, Finlanda, Letonia și Suedia cumpără sisteme de vehicule blindate
EDIRPA va sprijini, de asemenea, achiziționarea de către Germania, Finlanda, Letonia și Suedia a sistemului comun de vehicule blindate (Common Armoured Vehicle System/CAVS). CAVS este un nou transport de trupe blindat 6×6, dezvoltat de aceste patru state membre.
Fiecare dintre cele cinci operațiuni de cumpărare selectate de Comisie va primi o sumă de 60 de milioane de euro.
Bugetul UE va acoperi costurile administrative legate de achiziționarea de echipamente de către statele membre, împreună
În ultimii doi ani, Comisia Europeană a propus mai multe fonduri și programe pentru a încuraja statele UE să achiziționeze în comun arme și echipamente de apărare.
Potrivit Comisiei, comenzile mai mari vor permite industriei europene de apărare să realizeze economii de scară și să îi ofere o perspectivă și predictibilitate pe termen lung, pentru a permite producției să crească.
În prezent, statele membre discută despre Programul european al industriei de apărare (EDIP), care are ca scop pregătirea industriei de apărare a continentului pentru a face față unui posibil război în următorii ani.