De ce 2023, anul european al competențelor digitale, este crucial pentru UE
În ultimii zece ani, Comisia Europeană s-a dedicat în fiecare an unui subiect specific demn de conștientizare, atenție și acțiune deosebită, scrie Giorgia Epicoco, Senior EU Public Affairs Manager, Huawei Technologies.
În 2022, Anul European al Tineretului a sărbătorit și a susținut una dintre cele mai afectate categorii demografice ale populației de COVID-19. În timp ce tinerii europeni au dat dovadă de o rezistență și o capacitate de adaptare remarcabile în timpul blocajelor, ei au fost forțați să sacrifice un mediu de învățare tradițional și s-au confruntat cu o piață a muncii în scădere, rata șomajului atins un vârf în 2022 în întreaga Uniune.
În timp ce rata medie actuală a scăzut treptat la 15,1%, ratele din statele membre precum Spania, Italia și Grecia au atins între 20% și 30%. Mai mulți factori post-pandemie au influențat aceste cifre, inclusiv prețurile la energie, inflația ridicată și provocările economice și industriale.
Pentru a face progrese în actualele provocări de mediu, energetice, digitale și geopolitice, Comisia Europeană a aprobat programul de lucru Orizont Europa 2023-2024, investind aproximativ 13,5 miliarde EUR pentru a sprijini cercetătorii și inovatorii din Europa.
Ca parte a bugetului UE mai larg de 95,5 miliarde EUR pentru cercetare și inovare, programul va sprijini UE în atingerea obiectivelor sale climatice, creșterea rezistenței energetice și dezvoltarea tehnologiilor digitale de bază.
O chestiune de aptitudini
Cu toate acestea, UE se confruntă în continuare cu o problemă critică care își va menține obiectivele ambițioase la îndemână, dacă nu sunt abordate imediat și în mod adecvat: lipsa competențelor digitale. În economia digitală rapidă de astăzi, talentul digital este necesar pentru a debloca transformarea digitală și pentru a stimula creșterea economică.
În plus, economia digitală poate permite Europei să-și remodeleze poziția industrială prin colaborări care analizează lacunele, dezvoltă și transmite competențe digitale, răspândesc idei digitale și reduc decalajul digital.
Din 2014 și dezvoltat de Comisia Europeană, Indicele economiei și societății digitale (DESI) a urmărit performanța digitală a Europei și a stabilit măsurile pe care statele membre trebuie să le pună în aplicare individual și la nivelul UE pentru a avansa pe calea transformării digitale.
Ediția din 2022 prezintă o imagine interesantă: în timp ce digitizarea în UE este inegală, există unele semne de convergență. Majoritatea țărilor UE care au raportat cel mai scăzut nivel de digitalizare în urmă cu cinci ani avansează mai repede decât altele, semnalând o convergență mai puternică.
Trei provocări digitale
Cu toate acestea, provocările digitale sunt încă o realitate în UE, care are performanțe slabe în trei domenii critice, fiecare dintre acestea necesită investiții considerabile pentru ca uniunea să poată concura pe scena globală și să păstreze un avantaj industrial. Sunt:
- Transformarea digitală a IMM-urilor, care reprezintă coloana vertebrală a economiei europene și reprezintă 99% din toate întreprinderile din UE, care angajează aproximativ 100 de milioane de oameni și reprezintă mai mult de jumătate din PIB-ul Europei.
- Lansarea rețelelor 5G avansate, ale căror efecte economice complete vor fi probabil realizate la nivel global până în 2035. 5G va sprijini o gamă largă de industrii, inclusiv noi verticale, cum ar fi industria auto, și va crea până la 2,3 milioane de locuri de muncă în mod direct și indirect în Europa.
- Decalajul competențelor digitale. Peste 90% din rolurile profesionale necesită cel puțin un nivel de bază de competențe digitale, deoarece utilizarea digitalului se răspândește în toate sectoarele, de la afaceri la transport și chiar la agricultură.
Ca răspuns, Comisia Europeană a desemnat anul 2023 drept Anul european al competențelor pentru:
„Promovați în continuare o mentalitate de recalificare și perfecționare, asigurându-vă că nimeni nu este lăsat în urmă în tranzițiile duble și, în special, abordând deficitul de forță de muncă pentru o forță de muncă mai bine calificată în UE, care este capabilă să profite de oportunitățile acestui proces, stimulând astfel competitivitatea companiilor europene. , în special întreprinderile mici și mijlocii, realizând întregul potențial al tranzițiilor digitale și ecologice într-un mod echitabil din punct de vedere social, incluziv și just.” – Comisia Europeană
Pe partea inovației bazate pe talent
În ultimii 20 de ani, Huawei a promovat dezvoltarea talentelor în UE, inclusiv încurajarea profesioniștilor, promovarea mobilității talentelor, recalificarea și perfecționarea, colaborările universitare, parteneriatele tehnologice și cetățenia corporativă. Acestea au fost în centrul operațiunilor noastre din UE pentru a contribui la un ecosistem solid de parteneriate și programe pentru cultivarea talentelor digitale.
În 2011, Huawei și-a lansat programul emblematic CSR – Seeds for the Future – în Europa. Cuprinzând UE-27, programul a ajutat peste 3.500 de studenți STEM și non-STEM să dobândească abilități digitale avansate în 5G, AI, cloud computing, IoT, date și tendințe din industrie, comerț digital și securitate cibernetică, dobândind în același timp practică. experiență în sectorul TIC și învățarea abilităților soft, cum ar fi managementul intercultural, durabilitatea și leadershipul.
Și bazându-se pe zece ani de experiență în dezvoltarea talentelor, Huawei Italia a pilotat o inițiativă pentru IMM-uri pentru a stimula colaborarea industrială. Din 2021, cei mai promițători studenți din programul Italian Seeds for the Future au fost plasați în programe de stagiu sponsorizate integral cu IMM-uri partenere care derulează programe de transformare digitală.
Datele arată că IMM-urile oferă rareori programe de formare angajaților lor, reducând șansele acestora de a prospera în lumea digitală. Prin promovarea colaborării MNE-IMM-uri, companiile mici și mijlocii pot profita de talentele digitale de top, stimulând creșterea generală, performanța și oportunitățile de a participa la lanțul valoric TIC.
Până în prezent, programul a inițiat 12 stagii de practică cu IMM-uri partenere și a condus la 17 posturi cu normă întreagă în sectorul energiei și energiei electrice.
Dar pentru a aborda în mod adecvat provocarea competențelor digitale, trebuie abordată mai întâi o altă provocare: nepotrivirea competențelor, care afectează negativ competitivitatea și creșterea economică, crește șomajul, subminează incluziunea socială și generează costuri economice și sociale ridicate.
O soluție benefică este construirea unei punți între lumea industrială și cea academică.
În 2014, Huawei a lansat prima sa Academie TIC din Europa cu Universitatea din Alicante. Huawei ICT Academy este un parteneriat non-profit prin care Huawei lucrează cu profesori de colegiu și universități pentru a dezvolta în comun cursuri bazate pe înțelegerea Huawei a industriei, expertiza tehnică și analiza poziției din industrie.
Academia include un sistem standard de certificare a talentelor certificat de Huawei, cu cursuri practice concepute pentru a satisface cerințele industriei de talent. Cursurile acoperă domenii tehnice, cum ar fi rutare și comutare, stocare, cloud, WLAN, cloud computing, big data, IoT și AI și se așteaptă să beneficieze 200.000 de specialiști ICT din Europa în următorii cinci ani.
MapTheGap: O campanie de abilități digitale recunoscută la nivel internațional
Huawei este în Europa, pentru Europa. Vorbim cu părțile interesate și partenerii noștri pentru a înțelege provocările lor și pentru a dezvolta împreună soluții. Acesta a fost fundalul unei cărți albe pe care am lansat-o în aprilie 2022 împreună cu Ernst & Young și ALL DIGITAL – o asociație paneuropeană lider care se concentrează pe dezvoltarea competențelor digitale.
Intitulat Strategii pentru abordarea deficitului de competențe digitale în UE, documentul identifică cinci domenii de oportunitate și semnalează o constatare cheie: europenii nu înțeleg adesea competențele digitale necesare. Și, din această cauză, nu suntem conștienți de ce abilități digitale ar trebui să dobândim.
Pentru a susține concluziile și a crește gradul de conștientizare cu privire la astfel de provocări și oportunități, Huawei și partenerii săi au dezvoltat un test de competențe digitale prin care fiecare european poate vedea ce abilități digitale poate îmbunătăți.
Testul își propune să cartografieze și să personifice decalajul de competențe digitale cu șase persoane distincte create în conformitate cu Cadrul de competențe digitale (DigComp 2.2) al Comisiei Europene.
MapTheGap oferă un instrument simplu, dar eficient pentru a simplifica o problemă complexă. Huawei și ALL DIGITAL au fost onorați să vadă campania recunoscută la nivel internațional de Association Excellence Awards 2022, primind medalia de aur pentru cea mai bună campanie de conștientizare pentru promovarea unei cauze și două medalii de bronz pentru cel mai bun eveniment și cea mai bună campanie de lobby.
Eforturile noastre vor continua în 2022 și ne vom oferi sprijinul deplin în Anul european al competențelor 2023. În acest scop, Huawei s-a alăturat inițiativelor UE, cum ar fi Pactul pentru competențe și s-a angajat să se alăture Coaliției pentru locuri de muncă și competențe digitale și EIT Deep Tech Talent din noua Agendă europeană de inovare.
În 2023, ne vom consolida cunoștințele și vom continua să contribuim la promovarea unei agende de dezvoltare a talentelor care poate contribui pozitiv și proactiv la realizarea tranzițiilor gemene verzi și digitale.