2024: Creștere economică de 3,3 la sută, în România. Economia Germaniei, avans de doar 0,2 la sută.

Publicat: 29 iun. 2024, 13:17, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
2024: Creștere economică de 3,3 la sută, în România. Economia Germaniei, avans de doar 0,2 la sută.

Creșterea economică a Germaniei va fi de numai 0,2 la sută, în 2024, chiar dacă marile companii germane au generat o cifră de afaceri de peste un miliard de euro, în 2023, arată statisticile.

Companiile mari din Germania au generat, în 2023, pentru prima dată în ultimii cinci ani, o cifră de afaceri de peste un miliard de euro, potrivit Biroului Federal de Statistică din Wiesbaden.

În ciuda creșterii cifrei de afaceri, economia germană s-a contractat cu 0,2 la sută, anul trecut, iar inflația și ratele ridicate ale dobânzilor, precum și încetinirea economiei mondiale au scăzut din intensitatea avansului celei mai mari economii europene.

Se așteaptă ca economia să crească din nou în 2024, conform previziunilor experților, dar creșterea va fi de numai 0,2 la sută.

Întrucât salariile reale cresc din nou, se preconizează că economia germană va crește cu 0,9 la sută, în 2025.

Pentru România, Comisia Europeană preconizează o creșterea economică de 3,3 la sută, în 2024, peste Germania, urmând să scadă la 3,1 la sută, în 2025, însă tot va avea o dinamică mai mare decât cea a ,,locomotivei economice” din Zona Euro.

Creșterea reală a PIB-ului României este preconizată să depășească 3 la sută, în următorii ani, (3,3 la sută, în 2024 și 3,1 la sută, în 2025), determinată în principal de o creștere puternică a consumului privat, susținută de creșterea veniturilor reale disponibile.

În ciuda acestor perspective optimiste, se anticipează că cererea externă din partea principalilor parteneri comerciali din UE va rămâne la un nivel scăzut, ceea ce reprezintă o provocare pentru sectoarele axate pe exporturi.

În paralel, statisticile privind evoluția economiei germane arată că cifra de afaceri a întreprinderilor mari a crescut cu 4,7 la suă, în 2023, față de 2022.

„Un motiv pentru creșterea cifrei de afaceri nominale anuale este probabil nivelul crescut al prețurilor”, a precizat Biroul Federal.

În 2023, rata inflației a fost de 5,9 la sută. Energia și multe materii prime au devenit mult mai scumpe, ca urmare a războiului din Ucraina.

Aceasta a cauzat creșteri de prețuri și în alte domenii.

Întreprinderile mari sunt cele care au cel puțin 1.000 de angajați, în industria prelucrătoare și minieră.

Anul trecut existau 675 de astfel de întreprinderi, cu peste 1.000 de salariați.

În același timp, întreprinderile mari reprezintă doar 1,4 la sută din totalul întreprinderilor din acest sector economic.