2024: Progrese în sănătate, unele chiar ”stupefiante”!
De la medicamentele pentru scăderea în greutate și impactul inteligenței artificiale în medicină, anul 2024 a fost marcat de progrese semnificative în domeniul sănătății.
Euronews Health face un inventar al acestor pași importanți constând în noi tratamente și studii care pot îmbunătăți sănătatea oamenilor. Iată câteva dintre aceste progrese din domeniul sănătății:
Noi medicamente pentru diabet și scăderea în greutate
O clasă de medicamente pentru diabet, agoniştii receptorilor GLP-1, a făcut furori în ultimii ani, iar anul acesta nu face excepţie, cu câteva studii noi care analizează impactul acestor medicamente de succes.
Pe lângă faptul că ajută pacienții cu diabet de tip 2 și cu obezitate, aceste medicamente sunt acum asociate cu o serie de alte beneficii.
Cercetările publicate în acest an au arătat că semaglutida – comercializată ca Ozempic sau Wegovy – a redus accidentele vasculare cerebrale și atacurile de cord, la adulții cu afecțiuni preexistente.
De asemenea, aceste medicamente au fost asociate cu o reducere a insuficienței renale. Un alt medicament din aceeași clasă, Tirzepatida, pare să reducă severitatea apneei de somn.
Dr. Elizabeth Loder, șeful de cercetare la British Medical Journal (BMJ), citată de Euronews Health, consideră că ar fi interesant să vedem dacă beneficiile de scădere în greutate sunt „pe viață”. Și, a adăugat ea, „nu știm care vor fi consecințele pe termen lung” sau dacă pacienții vor trebui să continue să ia aceste medicamente, existând riscul să-și recapete greutatea.
Injecția pentru HIV
O nouă cercetare, publicată anul acesta, susține că o injecție administrată de două ori pe săptămână este mai eficientă decât pilula orală zilnică (profilaxia pre-expunere) în prevenirea virusului imunodeficienței umane (HIV).
HIV, care a ucis aproximativ 42 de milioane de oameni în întreaga lume, poate fi acum prevenit și gestionat ca o boală cronică. Cu toate acestea, dintre cele 39,9 milioane de persoane care trăiesc cu HIV în întreaga lume, peste 9 milioane nu au acces la tratament, potrivit UNAIDS. Un alt studiu, apărut în iulie în publicația New England Journal of Medicine, arăta că nicio femeie care a primit injecția bianuală nu a mai prezenta HIV. Rezultatele publicate în luna noiembrie mai arată că injecația este eficace în 96% dintre cazuri pentru prevenirea infecțiilor HIV la bărbați. Specialiștii în HIV au calificat aceste cercetări ”stupefiante” și ”fără precedent”.
Noi teste de sânge pentru maladia Alzheimer
Un studiu suedez apărut anul acesta demonstrează că un test sanguin ar permite determinarea cu o precizie de 90% dacă o persoană este afectată de maladia Alzheimer. Ceea ce reprezintă un progres uimitor în diagnosticul acestei boli necruțătoare. În prezent, diagnosticul se face prin prelevarea unui eșantion din lichidul cefalorahidian al persoanei sau prin scandere PET. Maladia Alzheimer este cea mai frecventă formă de demență, care afectează aproximativ 7,8 milioane de persoane în Uniunea Europeană.
IA și terapiile anticancer
Dr. Elizabeth Loder, șeful de cercetare la BMJ, subliniază că în cancer ”terapiile personalizate sau întrucâtva personalizată modifică rezultatele, fără ca să vindece pacienții, dar le prelungește viața de o manieră semnificativă. National Health Service (NHS) britanic a lansat în acest an un test pentru vaccinuri personalizate contra cancerului.
Dr. Eric Rubin, redactor șef al New England Journal of Medicine, a declarat pentru Euronews Health că ”impactul IA în medicină” este un alt domeniu care a făcut obiectul a numeroase articole de specialitate. Dr. Rubin amintește de studiile publicate în acest an privind tratamentele specifice pentru cancerul sânului și pentru limfomul Hodgkin, care au modificat practica medicilor.
Efectele persistente ale Covid și modificarea climatică
Un studiu recent pune accentul pe persistența chiar ani la rând la tineri a unor efecte ale Covid. De asemenea, modificarea climatică și impactul asupra sănătății a reprezentat un domeniu de interes pentru cercetători în acest an. Așa s-a ajuns la concluzia că există o legătură între poluarea aerului și sterilitatea la bărbați, în timp ce poluarea sonoră este legată de sterilitatea la femei. Dr. Rubin mai adaugă la această serie și interesul pentru gripa aviară și alte focare de boli infecțioase existente în diferite zone ale globului.