23 august reprezintă o dată de referință în istoria țării noastre, deși a fost sărbătorită cu mult fast drept ”Zi Națională” în comunism. În prezent a devenit o zi cam ignorată și nu ar trebui.
Dacă nu știați, ziua de 23 august, ziua Pactului Ribbentrop-Molotov, a fost stabilită de Parlamentul European, printr-o Declarație din anul 2008, ca Ziua Europeană de Comemorare a Victimelor Nazismului și Comunismului. Totodată, în anul 2011, Parlamentul României, prin Legea nr. 198, a declarat ziua de 23 august Ziua Comemorării Victimelor Fascismului și Comunismului.
Momentul ce se încadrează la data de 23 august 1944 este cel care a dat prilejul acestei sărbători și a devenit graniţa în timp între două momente istorice: încheierea celui de-al Doilea Război Mondial și începutul sovietizării României. De aceea liderii comunişti au sărbătorit naţional acest moment, pentru a scurta „explicația”.
La 22 August 1944, ora 22:30, prin Proclamaţia către ţară, regele Mihai anunţa “ieşirea noastră din alianţa cu puterile Axei şi imediata încetare a războiului cu Naţiunile Unite”. Hotărârea a scurtat cu şase luni cel de-al Doilea Război Mondial. Cel care a jucat rolul primordial în ziua de 23 august 1944 a fost Regele Mihai, care l-a arestat pe mareșalul Ion Antonescu și a decis să se alăturare Coaliţiei Naţiunilor Unite. Astfel că, până la prăbuşirea regimului comunist, pe 23 august s-a sărbătorit Ziua Națională a României.
Cea mai importantă sărbătoare comunistă
Momentul „ziua de 23 august” a rămas în mintea românilor drept cea mai importantă sărbătoare comunistă, motiv pentru care se organizau activităţi „în cinstea” lui Nicolae Ceauşescu, de ”Ziua Națională a României”. Parade fastuoase, materiale de propagandă, demonstraţii ale oamenilor muncii, pionieri, marşuri militare sau spectacole omagiale…Acestea erau doar câteva dintre „ingredientele” ce compuneau manifestările organizate în “Epoca de Aur” pentru a celebra ziua de 23 august.
Pe scurt – acest lucru neînsemnând că subiectul poate fi închis vreodată – 23 august rămâne cea mai controversată zi din Istoria României moderne, cu implicații decisive în ce privește viitorul țării de după cel de-al Doilea Război Mondial.