23 august – o dată fatidică pentru români
Data de 23 august s-a dovedit a fi o zi fatidică în istoria poporului român. În afara evenimentelor din anul 1944, alte două lucruri majore s-au petrecut în această zi.
Primul dintre aceste evenimente este unul dintre episoadele cele mai glorioase ale istoriei medievale a României. La 23 august 1595, la Călugăreni, oastea condusă de Mihai Viteazul a înfrânt armata turcă de sub comanda lui Sinan Pașa.
Conform surselor vremii, oștirea românilor număra aproximativ 8.000 de oameni, întăriți cu 2.000 de transilvăneni. Armata turcă dispunea de 100.000 de oameni.
Cu toate acestea, folosind avantajele terenului mlăștinos, Mihai Viteazul a reușit să obțină o victorie răsunătoare. Din păcate, însă, deși învingători, românii au trebuit să se retragă din fața cotropitorilor. Ei au reușit să câștige bătălia, dar nu și războiul. În zilele următoare, Sinan și-a regrupat forțele și a continuat înaintarea spre nord. În schimb, Mihai nu a reușit să acopere pierderile suferite în luptă decât mai târziu, în toamnă.
Până înaintea celui de-al Doilea Război Mondial, amintirea acestei mari bătălii era marcată ca o mare sărbătoare națonală.
Un alt eveniment cu implicații majore asupra României a avut loc pe 23 august 1938. În acea zi, Germania și Uniunea Sovietică au semnat Pactul de neagresiune, cunoscut sub numele de Pactul Ribbentrop – Molotov. Pe baza prevederilor acestui tratat, Uniunea Sovietică, Bulgaria și Ungaria au putut revendica și obține, în 1940, porțiuni din teritoriul României. Unele dintre ele n-au mai revenit niciodată…