25 iulie: Ziua Mondială de Prevenire a Înecului
Ziua Mondială de Prevenire a Înecului (World Drowning Prevention Day), declarată în aprilie 2021 prin rezoluţia A/RES/75/273 a Adunării Generale, este organizată anual la 25 iulie. Acest eveniment global serveşte ca o oportunitate de a evidenţia impactul tragic şi profund al înecului asupra familiilor şi comunităţilor şi de a oferi soluţii salvatoare pentru a preveni aceasta, potrivit www.un.org.
Toate părţile interesate – guverne, agenţii ONU, organizaţii ale societăţii civile, sectorul privat, mediul academic şi persoane fizice – sunt invitate să marcheze această zi subliniind necesitatea unei acţiuni urgente, coordonate şi multisectoriale privind măsuri precum: instalarea de bariere care controlează accesul la apă; predarea abilităţilor de înot, siguranţă în apă şi salvare în siguranţă; instruirea trecătorilor în salvare şi resuscitare în siguranţă; stabilirea şi aplicarea reglementărilor sigure privind navigaţia cu barca, transportul maritim şi feribot; îmbunătăţirea managementului riscului de inundaţii.
Noua rezoluţie a Adunării Generale a ONU a invitat OMS să coordoneze acţiunile de prevenire a înecului în cadrul sistemului ONU. În această calitate, OMS conduce pregătirile pentru Ziua Mondială de Prevenire a Înecului prin realizarea de materiale aferente, găzduirea unui eveniment global de lansare şi sprijinirea activităţilor naţionale şi locale în ţări şi comunităţi din întreaga lume.
Anual, se estimează că 236.000 de oameni se îneacă, ceea ce face din înec o problemă majoră de sănătate publică la nivel mondial. Înecul este una dintre principalele cauze de deces la nivel global pentru copiii şi tinerii cu vârsta cuprinsă între 1 şi 24 de ani. Înecul este a treia cauză de deces accidental, reprezentând 7% din toate decesele cauzate de răni, potrivit www.un.org.
Povara globală a morţilor din înec este resimţită în toate economiile şi regiunile. Cu toate acestea ţările cu venituri mici şi medii reprezintă peste 90% din decesele neintenţionate prin înec; ratele de deces prin înec sunt cele mai ridicate în regiunea Pacificului de Vest al OMS şi sunt de 27-32 de ori mai mari decât cele observate în Regatul Unit sau, respectiv, în Germania.