2,5 miliarde de euro ajutor de stat pentru firmele românești. CE a făcut anunțul
România reintroduce schema de ajutor pentru sprijinirea societăților comerciale din țară, în contextul războiului declanșat de Rusia pe teritoriul Ucrainei. Comisia Europeană și-a dat luni acordul.
Comisia Europeană a aprobat luni reintroducerea în România a schemei de ajutor de stat pentru sprijinirea companiilor în contextul războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.
2,5 miliarde de euro ajutor de stat pentru firmele românești
Schema reintrodusă a fost aprobată conform Cadrului temporar de criză şi de tranziţie adoptat de Comisia Europeană în 9 martie 2023 şi modificat în 20 noiembrie 2023.
Executivul comunitar a aprobat schema iniţială în 9 septembrie 2022 şi prima reintroducere în 26 ianuarie 2023, care au expirat în 31 decembrie 2023.
Conform schemei reintroduse, ajutorul de stat va fi sub forma unor garanţii şi granturi directe, în valoare de 2,5 miliarde de euro. Aceste are menirea de a asigura că rămân disponibile suficiente lichidităţi pentru firmele afectate de perturbările economice provocate de războiul declanşat de Rusia pe teritoriul Ucrainei.
Comisia Europeană a constatat că schema României, aşa cum a fost reintrodusă, continuă să fie în linie cu condiţiile Cadrului temporar de criză şi de tranziţie. În special, ajutorul nu va depăşi 280.000 euro pentru o companie activă în sectorul agricol, 335.000 euro pentru o companie activă în domeniul pescuitului şi acvaculturii, şi 2,25 milioane de euro pentru o companie activă în alte sectoare, şi nu va fi acordat mai târziu de 30 iunie 2024. Așadar, este o perioadă foarte scurtă de timp de care companiile românești trebuie să profite la maximum pentru a-și depune dosarele de ajutor.
Executivul comunitar a concluzionat că reintroducerea schemei României rămâne necesară, adecvată şi proporţională pentru a remedia perturbările semnificative din economia unui stat membru, în linie cu articolului 107 alineatul (3) litera (b) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, şi a condiţiilor Cadrului temporar de criză şi de tranziţie. Pe această bază, Comisia Europeană a aprobat schema în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.