Povestea lui Bogdan Tănasă, românul care construiește case pentru sărmani
Bogdan Tănasă este ieşeanul care de mai bine de şapte ani se implică în a construi locuinţe persoanelor nevoiaşe, impresionând prin modestia sa, dar şi prin dăruirea arătată semenilor săi aflaţi în nevoie. Până acum a construit aproape 30 de case pentru oamenii sărmani și nu vrea să se oprească.
El este fondatorul proiectului umanitar Casa Share, în cadrul căruia a construit aproape 30 de locuinţe, un centru educaţional şi a ajutat zeci de copii şi familii fără posibilităţi materiale să îşi îndeplinească visul. A donat chiar şi casa părinţilor unor persoane care aveau nevoie de un acoperiş deasupra capului şi a lucrat cot la cot cu voluntarii de pe fiecare şantier.
Bogdan Tănasă este un om de afaceri din judeţul Iaşi care are o făbricuţă de brichete şi peleţi construită cu banii câştigaţi la muncă în Anglia, dar şi cu fonduri europene. Când era mic, a locuit şi a crescut în comuna Popricani, în apropiere de Casa de copii, fapt care i-a marcat viaţa. Mai mult, la 14 ani a rămas orfan de mamă, iar educaţia primită de la tatăl său l-a făcut să înţeleagă copiii aflaţi în dificultate.
Bogdan Tănasă: “Eu nu ajut doar de Paște ori de Crăciun”
„A ajuta pentru mine este un mod de viaţă. Eu nu ajut doar azi, mâine sau de Paşte ori de Crăciun. A ajuta este modul meu de a trăi. A ajuta este modul meu de viaţă. Îmi place să ajut. Am şi fost crescut aşa. Am crescut lângă o Casă de copii. Mi-am promis că, dacă vreodată pot să ajut, ajut”, a declarat pentru Agerpres, Bogdan Tănasă.
Cum a început Bogdan Tănasă proiectul “Casa Share”
Bogdan Tănasă a început proiectul „Casa Share” în decembrie 2014, după ce a aflat de tragedia prin care treceau şase copii din comuna Vlădeni. Ei fuseseră abandonaţi de mamă şi locuiau în câmp, într-o casă dărăpănată, în timp ce tatăl lor muncea cu ziua. Mai exact, a aflat că unul dintre copii îşi dorea ca Moş Crăciun să îi aducă o maşinuţă. I-a cerut soţiei să împacheteze câteva dintre jucăriile copilului lor. Mai apoi, a vrut să le repare soba. În cele din urmă, impresionat de tragedia celor mici, a scris povestea lor pe o reţea de socializare. Imediat, sute de persoane au reacţionat. În urma „share”-urilor date de pe fiecare pagină de socializare a celor care au citit povestea, viaţa celor şase copii s-a schimbat.
În timp, Bogdan a dezvoltat o adevărată comunitate pe pagina de socializare a proiectului Casa Share, care reacţionează ori de câte ori cere ajutorul. Fiecare locuinţă construită sau renovată cu ajutorul donaţiilor celor care cred în proiectul Casa Share sunt dotate şi prevăzute cu toate utilităţile necesare. Nu lipsesc aşternuturile noi, pilotele pufoase şi călduroase, vesela şi tacâmurile, încălzirea, lemnele, maşina de gătit. Înainte de încheierea lucrărilor, familia ajutată primeşte şi o excursie din partea colaboratorilor proiectului. De asemenea, de câteva ori pe an, ajutat de colaboratori, Bogdan duce copiii, vreo 300 la număr, în vacanţe la mare sau la munte.
„Vă ‘plictisesc’ iar cu veşti de pe şantierele noastre! Da, repet, ale noastre, deoarece tu, om bun, care donezi acei 2 euro lunar sau dai un share/like la postare sau fiecare după cum poate, faci parte din ‘şantierele bucuriei’, iar împreună cu toţii schimbăm vieţi! De ani de zile o parte dintre voi sunteţi alături de acest proiect ‘Casa Share’. Şi îmi pun mereu întrebarea: Cum aş putea să vă mulţumesc mai mult?! Cum să vă fac să înţelegeţi cât de important este ajutorul vostru dat acestor copii sărmani?! Aşa că eu o să continui să vă arăt aici în postări poze cu evoluţia şi bucuria copiilor sau bătrânilor pe care-i ajutăm”, a transmis Bogdan Tănasă.
Bogdan Tănasă a construit și un centru educațional pentru copii
L-am întrebat ce îl determină să facă astfel de acte de caritate, să continue lupta pentru cei cu care viaţa nu a fost atât de darnică şi a răspuns simplu: „Toată lumea mă întreabă. Nu ştiu. În primul rând pentru suflet, pentru mine. Îmi place să ajut. Aşa am fost crescut. Deocamdată mă ţine Dumnezeu sănătos, am şi cu cine să pot ajuta, am o comunitate întreagă de oameni lângă mine. Voi continua să fac asta atât timp cât îmi face mulţumire sufletului”.
În toamnă, odată cu începerea noului an şcolar, a inaugurat şi un centru educaţional construit şi dotat tot prin Casa Share. Aici, 70 de copii pot primi educaţie, mâncare, pot învăţa o meserie. Centrul nou înfiinţat este ultramodern. Este dotat la nivel european cu cele mai performante echipamente. Are patru clase de studiu, două ateliere de lucru manual, şase table inteligente, bănci individuale, încălzire în pardoseală, aer condiţionat, camere de luat vederi, sistem de sonorizare, panouri fotovoltaice, sală de mese şi bucătărie, cabinet medical şi o bibliotecă.
Bogdan Tănasă: “Meseria este brățară de aur”
„Ştim cu toţii că meseria este brăţară de aur! Am muncit extraordinar de mult să construim acest Centru. Lucrurile trainice aşa pornesc: de jos, de la talpa ţării”, spune Bogdan Tănasă.
Recent, pe pagina sa de socializare a lansat un mesaj întregii comunităţi. Practic, îşi doreşte să implementeze conceptul de economie socială, prin intermediul căruia părinţii fără posibilităţi materiale să îşi ducă copiii la şcoală, iar ei să vină la muncă la solarii. Din vânzarea legumelor ar urma să primească un salariu decent.
„Ajutoarele sociale nu ajută!! Însă munca, da. Viitorul României doar prin educaţie şi muncă se poate schimba. (…) De aceea, noi cei de la Casa Share, pe lângă Centrul Educaţional şi Meserii ridicat deja, acum începem să construim o hală de depozitare cu cameră frigorifică, solarii cu legume şi fructe, iar pe viitor vrem să facem şi o brutărie. La 13,00 copiii ies de la şcoală şi merg în Centrul educaţional unde noi o să-i hrănim, îi educăm cu învăţători şi profesori, iar după teme avem ateliere unde îi învăţăm diferite meserii. La orele 16,30 părinţii pleacă de la muncă, merg la Centrul educaţional de unde îşi iau copiii hrăniţi, educaţi şi cu o meserie învăţată. Astfel, toată lumea ‘trage la căruţă’, părinţii cu munca, iar copiii cu şcoala. Credeţi-mă, doar aşa se poate face ceva în toată România. Prin muncă! Copiii sărmani, dacă sunt lăsaţi fără monitorizare şi susţinere, nu ajung să fie educaţi sau să poată învăţa o meserie! Haideţi împreună cu toţii să dăm o şansă corectă acestor copii defavorizaţi, care tot alături de noi trăiesc în societate”, a fost mesajul lui Bogdan Tănasă pe pagina sa de socializare.
Practic, ne explică el, un om trebuie învăţat să muncească. „Uite ce te învaţă experienţa, ce te învaţă viaţa! După ce am construit 30 de case, am constatat că de fapt cel mai mare ajutor este să înveţi un om să pescuiască. Este o expresie celebră, care nu e degeaba. Ea spune: învaţă un om să muncească, pe un pescar să pescuiască. Aşa învăţăm şi vrem şi noi: să învăţăm aceşti copii şi chiar pe părinţii lor, să le oferim un scop în viaţă. Adică să aibă un loc de muncă, un loc de unde să îşi câştige ei propria existenţă. Tot aceşti oameni dau plusvaloare societăţii în care trăim. E ca TVA-ul. E valoarea adăugată a societăţii. Copiii văd acasă muncă, văd la şcoală muncă. Acelaşi lucru or să facă şi ei mai departe. Puterea exemplului este cel mai important lucru în societate”, a mărturisit Bogdan Tănasă.