27 de producători din întreaga țară participă la Târgul de la Ministerul Agriculturii
Un număr de 27 de producători din întreaga țară participă la Târgul Produs în GAL organizat în curtea Ministerului Agriculturii, în acest week-end. Manifestarea este organizată cu prilejul împlinirii a 10 ani de când Programul LEADER se implementează în România şi 30 de ani de Program LEADER în spaţiul european.
Expozanții, beneficiari ai unor finanțări obținute prin intermediul Grupurilor de Acţiune Locală (GAL), sunt prezenți cu o gamă variată de produse specifice mai multor regiuni, mergând de la brânzeturi, produse din carne, conserve din legume și fructe, miere, pește, țuică sau cosmetice pe bază lavandă.
“Prin evenimentul de astăzi încercăm să promovăm GAL-urile, să demonstrăm utilitatea acestor entități care încearcă să implementeze proiecte locale pe baza unor strategii locale, chiar dacă sunt finanțate doar din bugetul MADR. Dorința noastră este să facem auzită vocea acestor GAL-uri, să fie cunoscute, astfel încât și celelate ministere care pot să-și desfășoare proiecte de interes local să le deruleze prin intemediul GAL-urilor”, a declarat ministrul Agriculturii Adrian Oros la deschiderea târgului.
GAL și pentru alte ministere
Adrian Oros spune că și alte ministere s-ar putea să se inspire din activitatea GAL și să implenteze astfel de proiecte.
“Mă refer la Ministerul Fondurilor Europene, la Ministerul Dezvoltării sau la Ministerul Mediului, pentru că aceste GAL-uri includ agenți economici si UAT-uri (n.red. unități administrativ teritoriale), toate tipurile de entități care cunosc cel mai bine ceea ce se întâmplă la nivelul unei regiuni, cunosc specificitățile, nevoile, prioritățile și pot să implementeze cel mai bine aceste programe de interes local și regional”, a precizat Adrian Oros.
GAL-urile vor avea la dispoziție în perioada de tranziţie 2021-2022, prin intermediului M19.4 „Sprijin pentru cheltuieli de funcţionare şi animare GAL-uri” o sumă de 23 de milioane euro.
Ce este LEADER
Programul LEADER este o inițiativă a Uniunii Europene de sprijinire a proiectelor de dezvoltare rurală inițiate la nivel local, în vederea revitalizării zonelor rurale și creării de locuri de muncă.
Necesitatea unui astfel de program a apărut în 1990, când programele de dezvoltare rurală erau limitate. LEADER funcționează încă din perioada 1991-1993 (LEADER I), continuând ca LEADER II în perioada 1994-1999 și LEADER+ în 2000-2006.
În programarea 2014-2020, LEADER a fost extins pentru a cuprinde nu doar zonele rurale, ci și cele de coastă și zonele urbane prin intermediul DLRC (dezvoltare locală sub responsabilitatea comunității).