29 Decembrie: Deschiderea Anului Jubiliar la București
Ritualul special al deschiderii Anului Sfânt are loc duminică, 29 decembrie, în sărbătoarea Sfintei Familii, la Catedrala „Sfântului Iosif” din București.
Papa Francisc a dispus ca Anul Sfânt jubiliar 2025, marcat prin deschiderea Porții Sfinte a Bazilicii Sfântului Petru, să fie celebrat și în toate Bisericile particulare.
Astfel, în diecezele din întreaga lume catolică, Anul Jubiliar este inaugurat în bisericile catedrale și con-catedrale în Duminica Sfântei Familii, 29 decembrie 2024.
La București, duminică, 29 decembrie, în incinta Catedralei „Sfântul Iosif”, are loc ritualul special al deschiderii Anului Jubiliar. Același ritual are loc și la Sanctuarul de la Ciofliceni. La Iaşi, credincioşii se vor aduna în catedrala istorică „Adormirea Maicii Domnului”, unde este programată aceeași ceremonie.
Un semn special al deschiderii Anului Jubiliar este procesiunea după Cruce și intrarea solemnă în Catedrala „Sf. Iosif”, unde arhiepiscopul Aurel Percă va prezida Euharistia.
Această urmare solemnă a Crucii va fi un semn al drumului speranței poporului în pelerinajul său după Cristos, chemând la iertare și iubire, așa cum este descris în logo-ul Jubileului: „Într-o lume în care progresul și regresul sunt întrepătrunse, crucea lui Cristos rămâne ancora salvării: un semn al speranței care nu dezamăgește, deoarece se bazează pe iubirea lui Dumnezeu, milostiv și credincios”, spune Arhiepiscopul Aurel Percă.
Papa Francisc ne asigură că spre aceste biserici facem un pelerinaj pentru a împrospăta drumul credinței și a bea din izvoarele speranței, mai ales prin împăcarea în Sacramentul Reconcilierii, punct de plecare indispensabil pentru o adevărată cale a convertirii.
În Scrisoarea pastorală a ÎPS Aurel Percă pentru Anul Jubiliar 2025 „Pelerini ai speranței”, ni se adresează o invitație la iertare și reconciliere. Și ni se reamitește că putem fi beneficiari ai indulgenței plenare.
„Indulgența plenară a Jubileului se poate obține în combinație cu un pelerinaj la bisericile desemnate în Roma sau în alte părți din lume, inclusiv bazilici, biserici catedrale și altele desemnate în fiecare dieceză de către episcopul diecezan, individual sau în grup, cu adorația Sfântului Sacrament și meditație, recitarea rugăciunii Tatăl Nostru, a Crezului și a unei rugăciuni mariane”, se precizează în Scrisoarea pastorală.