300 de ucraineni au cerut domiciliu într-o comună din Botoșani. Primar: „Ne așteptăm ca numărul celor veniți să crească”
Țara noastră se pregătește să primească sute de mii de refugiați. Aproximativ 300 de cetățeni ucraineni au cerut deja domiciliu în localitatea Vârfu Câmpului, din județul Botoșani. Solicitările ar fi început încă din ultima zi a lunii ianuarie, pe fondul creșterii tensiunilor dintre Rusia și Ucraina.
Primarul comunei Vârfu Câmpului, Maria Huțu, a declarat că oamenii au mers, joi, la serviciul de evidență a populației pentru a-și face locația în localitate. „Având în vedere contextul actual, ne așteptăm ca numărul celor veniți să crească”, a mai spus edilul, potrivit Digi24.
„La serviciul de evidență a populației se pare că astăzi au ajuns aproximativ 300 de confrați de-ai noștri de dincolo de Ucraina, aceștia cum sunt prevedererile legale, după ce își redobândesc cetățenia română la Consulatul din Suceava aleg să se stabilească permanet în diferite comune. Acești 300 de cetățeni nu au trecut prin primărie, pentru că legislația le permite să meargă direct la serviciul de evidență a populației, de aceea nu vă pot spune cu precizie numărul. Repet, cea de-a doua variantă de a-ți face mutație permanentă în localitate este aceea de a merge direct cu cel care te ia în spațiu și care face dovada că are o locuință cu un act de proprietate. Așadar, cei aproximativ 300 au mers la serviciul de evidență și și-au făcut locația definitivă pe Vârfu Câmpului. Având în vedere contextul actual, ne așteptăm ca numărul celor veniți să crească”, a precizat primarul comunei Vârfu Câmpului din județul Botoșani, într-o intervenție, la Digi24.
O tabără mobilă de 200 de locuri, pregătită în Suceava să primească refugiaţi
Autorităţile din judeţul Suceava sunt pregătite să primească şi să cazeze câteva sute de persoane refugiate din Ucraina. Numărul locurilor poate fi suplimentat până la mii în funcţie de situaţia din teren.
Purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, Alin Găleată, a declarat joi pentru Agerpres că o tabără mobilă cu o capacitate de 201 locuri este pregătită, la care se adaugă locurile disponibile din pensiuni sau alte spaţii ce vor fi făcute publice de autorităţi atunci când va fi necesar.
”Dacă va fi cazul şi ni se va solicita, suntem pregătiţi, iar tabăra mobilă este operativă, personalul fiind pregătit pentru ca, la nevoie, să fie montată”, a spus purtătorul de cuvânt al ISU Suceava.
Alin Găleată a precizat că tabăra este compusă din 30 de corturi de cazare cu suprafeţe de câte 25 de metri pătraţi şi trei corturi pentru servit masa, fiecare cu o capacitate de 96 de metri pătraţi.
Potrivit sursei citate, persoanele care vor ajunge în acest tip de tabără vor fi găzduite temporar, vor fi triate, vor primi ajutor medical sau psihologic, după caz şi, ulterior, transferate în alte locaţii.
Vladimir Putin a ordonat, în zori, invadarea Ucrainei, iar în momentul în care liderul de la Kremlin își anunța public decizia, iadul s-a dezlănțuit în mai multe orașe din țara vecină. Ucraina a fost atacată simultan de la sol, din aer și de pe mare. Apărarea antiaeriană a Capitalei a fost rapid activată, iar locuitorii orașului s-au trezit în zgomotul infernal al alarmelor. Comunitatea internațională a condamnat ferm mișcarea Rusiei și a anunțat noi sancțiuni.