35 de ani de la căderea Zidului Berlinului. Salarii, condiții de viață și funcții de conducere în favoarea Vestului
La treizeci și cinci de ani de la căderea Zidului Berlinului, există încă o graniță între Germania de Vest și Germania de Est, în ceea ce privește portofelul. Potrivit studiilor efectuate de universitățile din Leipzig și Zittau-Görlitz asupra elitelor germane din 10 sectoare (politică, afaceri, armată, administrație etc.), doar 12% din funcțiile de conducere ale țării sunt ocupate de est-germani.
Diferențele de salariu și putere de cumpărare rămân considerabile între estul și vestul Germaniei, dar rata șomajului și riscul de sărăcie nu mai sunt foarte îndepărtate.
Hamburg este în avans când vine vorba de salarii
Conform biroului de statistică Bundestag, câștigurile lunare brute fără plăți speciale la nivel național au fost în medie de 4.468 de euro în 2023. În Vest a fost de 4.578 de euro, în Est de 3.754 de euro.
Hamburg a obținut cea mai bună valoare medie la 4.970 de euro. Saxonia-Anhalt a fost ultimul cu 3.688 de euro. Aceasta înseamnă că salariile din Est sunt în medie la 82 la sută din valorile din Vest. În ultimii zece ani, decalajul salarial dintre noile și vechile state federale a rămas stabil la peste 800 de euro.
La un moment dat, condițiile de viață vor deveni egale: aceasta a fost promisiunea când Germania de Est și Germania de Vest s-au unit acum 35 de ani.
Promisiunea s-a îndeplinit doar parțial. Hărțile colorate ale Germaniei arată ce caracteristici există de la nivelurile salariale până la satisfacția vieții.
Estul și Vestul sunt unite, dar totuși diferite. În unele zone, Germania de Est și Germania de Vest au devenit mai asemănătoare, dar în alte zone există încă diferențe majore. Occidentul german este în avans în majoritatea indicatorilor economici, dar Estul este mai progresist când vine vorba de ratele de îngrijire a copiilor și de egalitate. Promisiunea că condițiile de viață vor deveni egale a fost îndeplinită doar parțial la 35 de ani de la căderea Zidului Berlinului.
Impresia că viața este mai bună în altă parte în Germania este încă puternic ancorată în Germania de Est. Nu fără motiv: „Indiferent ce caracteristici socioeconomice folosiți, puteți vedea în continuare diferențele”, spune pentru mdr.de, Daniel Kubiak, sociolog la Universitatea Humboldt din Berlin.
„Pentru a vedea acest lucru, trebuie doar să colorați toate districtele germane și orașele independente pe o hartă în funcție de anumite valori, cum ar fi venitul, șomajul în rândul tinerilor sau rata de îngrijire a copiilor – și fosta graniță inter-germană devine vizibilă”, mai spune Kubiak.
În vestul Germaniei se moștenește și se oferă de aproximativ nouă ori mai multă avere impozabilă per locuitor decât în statele federale din estul Germaniei
Când vine vorba de condiții de viață egale, de multe ori este vorba de bani. Există încă un decalaj mare între Est și Vest în această problemă. O analiză realizată de mdr.de arată, de exemplu, că în statele federale din vestul Germaniei se moștenește și se dăruiește de aproximativ nouă ori mai multă avere impozabilă per locuitor decât în statele federale din estul Germaniei.
Potrivit Agenției Federale pentru Ocuparea Forței de Muncă, salariul mediu brut lunar în statele din vestul Germaniei este de 3.900 de euro pe lună. Aceasta înseamnă: Oricine este angajat cu normă întreagă și este supus contribuțiilor la asigurările sociale și câștigă peste 3.900 de euro brut, inclusiv toate bonusurile și suprataxele, câștigă peste medie. Oricine câștigă mai puțin de 3.900 de euro câștigă sub medie. În statele din estul Germaniei, această valoare medie este de 3.329 de euro.
Harta Germaniei în funcție de nivelurile salariale: zonele de la est de fosta graniță germană sunt în albastru deschis și la vest de albastru închis. Cu cât albastrul este mai închis, cu atât nivelul salariului este mai mare.
„Nu este cazul că est-germanii sunt dezavantajați în mod conștient”, spune sociologul Kubiak. „Este complet logic ca o societate care are 40 de ani înaintea capitalismului să aibă, de asemenea, 40 de ani mai mult timp pentru a produce bogăție”.
Întrebarea crucială este dacă va fi posibil să se asigure că și în Estul va deveni bogat în alți 40 de ani.
Datele de la Agenția Federală pentru Ocuparea Forței de Muncă arată, de asemenea, că Estul ajunge din urmă. În aproape toate regiunile din estul Germaniei, nivelurile salariale au crescut peste medie din 2014. În urmă cu zece ani, câștigurile mediane brute în Est erau cu 800 de euro mai mici decât în Germania de Vest. Acum, diferența este cu mai puțin de 600 de euro.
În Germania de Est, rata orelor de lucru săptămânale medii pentru femei este mai mare, dar rata locurilor de în rândul celor ocupați este mai mică, iar diferența de salarii între bărbați și femei este, de asemenea, mai mică decât în Vest.
În Vest există mai multe companii mari, salarii mai mari, perspective de carieră mai bune – dar Estul este mai progresist în unele probleme sociale. De exemplu, cu îngrijirea copiilor. În statele din estul Germaniei, mai mult de jumătate dintre copiii cu vârsta sub trei ani sunt în îngrijire, dar în Vest, cifra este mai mică de unul din trei copii.