35 de ani de la Sevilla `86, când Steaua Bucureşti a câştigat Cupa Campionilor Europeni
Astăzi se împlinesc 35 de ani de când Steaua Bucureşti a câştigat Cupa Campionilor Europeni. Pe 7 mai 1986, Steaua Bucureşti învingea FC Barcelona, cu scorul de 2-0, în urma loviturilor de departajare și înregistra cea mai mare performanţă din istoria fotbalului românesc la nivel de club. Ediția din acel an a fost a 31-a din istorie și s-a disputat pe stadionul ”Ramon Sanchez Pizjuan” din Sevilla (Spania).
În ediția 1985-1986 a Cupei Campionilor Europeni, până la finala cu Barcelona, Steaua Bucureşti le-a eliminat, pe rând, pe Vejle BK (Danemarca), Honved Budapesta (Ungaria), Kuusysi Lahti (Finlanda) şi Anderlecht Bruxelles (Belgia).
Apără Duckadam!
Primele 90 de minute ale partidei dintre Steaua și Barcelona s-au încheiat cu o remiză albă. Nu s-a marcat nici în cele două reprize de prelungire, astfel că s-a trecut la executarea loviturilor de departajare.
Helmuth Duckadam s-a evidențiat cu cele patru patru lovituri de departajare consecutive apărate. Portarul a şi intrat de altfel în Cartea Recordurilor.
Celebră a rămas exclamaţia comentatorului român al partidei, Teoharie Coca Cosmasa, din final: „Apără Duckadam! Suntem finalişti! Am câştigat Cupa! Cupa Campionilor Europeni e la Bucureşti!”.
Finală de vis la Sevilla
Scorul final în partida Steaua – Barcelona a fost 0-0, 2-0, după loviturile de departajare.
Finala Cupei Campionilor Europeni: 7 mai 1986, ora 20:15, Sevilla, Stadion „Ramon Sanchez Pizjuan”, spectatori: 70.000.
Arbitri: Michel Vautrot – Alain Delmer, M. Girard (Franţa).
Steaua (antrenor Emeric Ienei): Helmuth Duckadam – Ştefan Iovan, Adrian Bumbescu, Miodrag Belodedici, Ilie Bărbulescu – Lucian Bălan (Anghel Iordănescu – ’75), Gavril Balint, Ladislau Boloni, Mihail Majearu – Marius Lăcătuş, Victor Piţurcă (Marin Radu II – ‘107).
FC Barcelona (antrenor Terry Venables): Francisco Gonzalez Urruticoechea – Gerardo Miranda Concepcion, Miguel Bernardo Blanquetti, Jose Ramon Alexanco Ventosa, Julio Alberto Moreno Casas – Victor Munoz Manrique, Bernd Schuster (Jose Moratalla Claramunt – ’85), Marcos Alonso Pena, Angel Pedraza Lamita – Steve Archibald (Angel ‘Pichi’ Alonso Herrera – ‘106), Francisco Jose Carrasco Hidalgo.
Loviturile de departajare de la 11 metri: 0-0 Majearu (ratare), 0-0 Alexanko (ratare), 0-0 Boloni (ratare), 0-0 Pedraza (ratare), 1-0 (gol), Lăcătuş, 1-0 Alonso (ratare), 2-0 (gol) Balint, 2-0 Marcos (ratare).
Steaua a devenit singura echipă din România care a câştigat un trofeu european la nivel de cluburi.
35 de ani de la Sevilla `86
Clubul Sportiv al Armatei Steaua a anunţat, miercuri, într-un comunicat postat pe site-ul oficial, că pe 7 mai organizează o campanie de donare de sânge cu ocazia împlinirii a 35 de ani de la câştigarea Cupei Campionilor Europeni la fotbal.
“La 35 de ani de când eroii de la Sevilla au adus pentru prima dată în istoria fotbalului românesc Cupa Campionilor Europeni, lansăm maratonul SÂNGE pentru VIAȚĂ! Caravana va poposi în fața clubului militar acolo unde, sportivi, militari și suporteri vor aduce, prin gestul lor, nu numai un omagiu marilor noștri campioni ci și o șansă la viață.
Vineri, 07.05.2021 începând cu ora 09:00, la Stadionul Steaua – intrarea VIP, va fi prezentă unitatea mobilă a Centrului de Transfuzii Sanguine „Col. dr. Nestorescu” din subordinea Direcției medicale a Ministerului Apărării Naționale, care va colecta sânge.
Este modul nostru, al steliștilor, de a sărbători unul dintre cele mai răsunătoare succese ale fotbalului românesc într-un an în care întreaga omenire a suferit și încă suferă pe fondul pandemiei de COVID19.
Așadar, dacă simți că poți dărui celor aflați în nevoie, dacă inima ta bate roșu-albastru, vino și donează și fă parte din această poveste frumoasă scrisă nu doar de eroi ci de noi toți, iubitori ai sportului și ai performanței!”, se arată în comunicatul postat pe csasteaua.ro.
Ce a urmat după Sevilla `86
După ce a câștigat cel mai important trofeu european, pe 24 februarie 1987 Steaua avea să câștige Supercupa Europei, după un meci câştigat cu scorul de 1-0, la Monaco, împotriva echipei Dinamo Kiev. Unicul gol al partidei a fost marcat de Gheorghe Hagi, din lovitură liberă, în minutul 44.
Steaua putea să-și treacă în palmares și Cupa Intercontinentală, la 14 decembrie 1986, dar a pierdut finala în fața celor de la River Plate, scor 1-0.
Trei ani mai târziu, în 1989, Steaua Bucureşti putea repeat performanța de la Sevilla. Echipa bucureșteană a ajuns din nou în finala Cupei Campionilor europeani. A pierdut, însă, în fața lui AC Milan, care s-a impus cu 4-0.
Foto: CSA Steaua
Citește și: