4 milioane de români nu lucrează și nici nu își caută de lucru (Analiză)

Publicat: 08 apr. 2025, 09:46, de Ionut Jifcu, în SOCIAL , ? cititori
4 milioane de români nu lucrează și nici nu își caută de lucru (Analiză)
sursa: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

4 milioane de români nu au un loc de muncă, dar nici nu sunt în căutarea unui job, arată o analiză. Aproape jumătate dintre ei nu ştiu să folosească un calculator.

4 milioane de români, inactivi economic

Un sondaj recent realizat de platforma Delucru.ro evidențiază o realitate îngrijorătoare: aproximativ 4 milioane de români sunt inactivi economic și nici nu își caută activ un loc de muncă. Din acest total, jumătate – adică circa 2 milioane – ar dori să lucreze, dar se simt depășiți de cerințele pieței muncii actuale, în special din cauza lipsei competențelor digitale.

Pe o piață tot mai tehnologizată, până și procesul aparent simplu de aplicare la un job a devenit un obstacol major pentru mulți. Persoanele fără experiență în utilizarea unui computer sau a unei platforme online se simt excluse, chiar dacă posedă abilități practice necesare pentru ocuparea postului. Această barieră digitală contribuie la adâncirea prăpastiei sociale și profesionale dintre cei incluși digital și cei excluși.

România se situează pe ultimele locuri în Uniunea Europeană în ceea ce privește alfabetizarea digitală. În 2023, doar 28% dintre români aveau competențe digitale de bază sau peste, în timp ce media UE era de 55%. Situația este și mai gravă în rândul categoriilor vulnerabile: doar 25% dintre femeile de peste 65 de ani dețin astfel de abilități, comparativ cu peste 70% dintre tinerele cu vârste între 25 și 34 de ani.

„Transformarea digitală a economiei a adus beneficii multiple pe piața muncii, dar a și creat o prăpastie între cei incluși digital și cei excluși. România se află constant pe ultimele locuri în UE în ceea ce privește alfabetizarea digitală: doar 28% dintre cetățeni aveau în 2023 competențe digitale de bază sau peste, comparativ cu media UE de 55%.

Disparitatea este mai profundă în rândul populației vulnerabile. Doar 25% dintre femeile de peste 65 de ani dețin competențe digitale de bază, față de peste 70% dintre tinerele de 25-34 de ani. Această diferență de acces la instrumentele digitale conduce la o excludere involuntară de pe piața muncii”, se precizează în analiza de specialitate.