40 de Mucenici 2021. Ce tradiții se respectă în această zi
Biserica Ortodoxă Română îi sărbătorește pe 9 martie pe cei 40 de Mucenici din Sevastia. Aceștia erau soldați creștini, aflați în slujba împăratului Licinius. Pentru că au refuzat să renunțe la credința creștină, aceștia au fost uciși.
Ce s-a întâmplat cu cei 40 de mucenici din Sevastia
Conform izvoarelor istorice, in anul 320, Agricolae, guveratorul Armeniei, a aflat de credința celor 40 de soldați și le-a cerut să își renege credința și să se închine idolilor. Cei 40 de mucenici au refuzat, așa că Agricolae a decis să îi închidă timp de 8 zile și să fie torturați prin lovirea cu pietre sau chiar să fie ademeniți cu nenumărate daruri.
Nimic nu a funcționat, așa că guvernatorul a decis să-i arunce pe cei 40 în lacul Sevastia și să-i lase să înghețe acolo.
Unul dintre cei 40 a renunțat la reștinism, dar tradiția spune că în momentul în care a ieșit din apă a murit pe loc. Locul lui a fost luat, însă, de un alt soldat i-a luat locul în râu.
Imediat după aceea, apa lacului s-a încălzit, iar apoi 40 de cununi strălucitoare s-au pogorât din Ceruri deasupra mucenicilor.
Văzând acest lucru, Agricolae a decis să-i scoată din apă și să le zdrobească fluierele picioarelor și apoi să-i lase să moară în dureri. După moartea acestora, trupurile lor au fost arse iar cenușa a fost aruncată în lac.
Tradiția creștină reține și numele celor 40 de mucenici: Acacius, Aetius, Aglaius, Alexandru, Angius, Atanasie, Candid, Chiril, Chirio, Chudion, Claudiu, Dometian, Domnos, Ecditius, Eunoicus, Euthychius, Flaviu, Gaius, Gorgonius,Helianus, Heraclius, Hesychius, Ioan, Ilie, Leonte, Lysimachus, Meliton, Nicolae, Philoctimon, Priscus, Sacerdon, Severian, Sisinius, Smaragdus, Teofil, Theodulus, Valeriu, Valens, Vivianus și Xantheas, scrie calendarulortodox.ro.
Tradiții și obiceiuri de 40 de Mucenici
Pe data de 9 martie se încheie Zilele Babelor de martie și începe săptămâna moșilor. Se mai spune că în ziua Mucenicilor se trasează hotarul dintre iarnă şi vară, dintre zilele aprige ale Dochiei şi cele călduroase ale Moşilor.
Credința populară spune că de Sfinţii 40 de Mucenici se deschide poarta cerului şi moşii se întorc între cei din care s-au ridicat. Situarea acestei sărbători în preajma echinocţiului nu este întâmplătoare, deoarece în viziunea populară, trecerea între cele două lumi se poate face numai urmând drumul Soarelui.
Obiceiurile de 40 de Mucenici diferă de la o regiune la alta, dar în general au legătură cu începerea anului agrar.
Citește și: Legende despre Mărțișor. Cum a pornit tradiția legată de simbolul primăverii
În tradiția românească, sărbătoarea celor 40 de Mucenici se suprapune cu începutul anului agrar. De aceea, în această zi agricultorii trebuie să își scoată plugurile la arat pentru a avea o recoltă bogată în anul care urmează.
În unele zone din țară, în această zi se aprind focuri ritualice în dimineața zilei de 9 martie. Acest obicei simbolizează „incinerarea” spiritului iernii și renașterea spiritului verii.
În Banat, copiii scormoneau şi băteau cu „botele” (beţele) în foc, iar mamele lor împrăştiau cenuşa rămasă după stingerea jarului în jurul caselor şi adăposturilor de animale şi păsări. Focurile din această zi erau considerate purificatoare, întrucât curăţau spaţiul de forţele malefice în ultima zi a anului vechi şi în prima zi a anului nou.
Mucenici și 40 de pahare de vin
Pe 9 martie, gospodinele gătesc mucenici, rețele acestora fiind diferite de la o regiune la alta.
Un alt obicei este ce de a bea 40 sau 44 de pahare cu vin. Aceastra este o reminescență a sărbătorilor bahice ale Antichităţii. Oamenii credeau că vinul băut de Măcinici se transformă în sânge şi putere de muncă, pe tot parcursul anului.
Dacă cineva nu putea să bea toate cele 40 de pahare cu vin, trebuia să guste sau cel puţin să fie stropit cu vin.