40% dintre cazurile de cancer pot fi prevenite!

Publicat: 16 iul. 2024, 16:49, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
40% dintre cazurile de cancer pot fi prevenite!
cancer decese factori de risc fumat consum de alcool

Potrivit rezultatelor unui nou studiu al Societății Americane de Cancer (ACS),  40%  din cazurile de cancer  și aproape jumătate din decesele cauzate de această boală în Statele Unite sunt atribuite unor factori care pot fi controlați.

Studiul ACS constată că un număr mare de cazuri de cancer și  de decese în rândul adulților cu vârsta de 30 de ani și peste sunt legate de factori potențial prevenibili, cum ar fi fumatul și obiceiurile alimentare nesănătoase.

Cercetătorii au analizat incidența și mortalitatea a 30 de tipuri de cancer, legate de 18 factori de risc modificabili.

„Un număr mare de cazuri de cancer și decese în Statele Unite sunt atribuite unor factori de risc potențial modificabili, ceea ce indică faptul că este posibilă reducerea semnificativă a prevalenței cancerului prin implementarea amplă și echitabilă a măsurilor de prevenire”,  precizează dr. Farhad Islami, autorul principal al studiului, pentru Euronews Health.

Factorii luați în considerare în studiu sunt:

  • fumatul,
  • excesul de greutate,
  • consumul de alcool,
  • consumul redus de fructe și legume, fibre alimentare și calciu,
  • abuz de carne roșie și procesată.

Alți factori analizați includ sedentarismul, expunerea la razele ultraviolete (UV) și infecțiile cancerigene, cum ar fi papilomavirusul uman (HPV).

Fumatul a fost identificat ca principal factor de risc, responsabili pentru 20% din totalul cazurilor de cancer și pentru 30% din totalul deceselor legate de această boală în Statele Unite. După fumat, în ordine vin kilogramele în plus peste greutatea normală și consumul de alcool.

Incidența cancerului este legată, în principal, de: expunerea la razele UV,  stilul de viață sedentar, infecția cu papilomavirus, consumul redus de fructe și legume și consumul de carne procesată.

Pentru decesele cauzate de cancer, factorii care par a fi cei mai importanți sunt: stilul de viață sedentar, pe primul loc, urmat de un consum redus de fructe și legume, expunerea la razele UV, infecția cu papilomavirus și, în final, consumul de carne procesată.

Potrivit dr. Farhad Islami, este util să înțelegem legătura dintre incidența cancerului, numărul de decese și factorii care pot fi preveniți, pentru a pune în aplicare practici mai bune de prevenire și pentru a crește gradul de conștientizare a populației cu privire la factorii de risc.

Pentru a reduce riscul de cancer, el sugerează ca pacienții  trebuie să acționeze la nivel individual prin evitarea sau reducerea expunerii la acești factori de risc.

În plus, la o scară mai largă, un acces mai echitabil la asistența medicală preventivă și conștientizarea celor mai bune practici s-ar putea dovedi, de asemenea, de ajutor.

”În cazul fumatului, de exemplu, persoanele care fumează în prezent își pot reduce riscurile pentru sănătate renunțând la acest viciu. Furnizorii de servicii medicale pot oferi, de asemenea, consiliere pentru a-i ajuta”, spune dr. Farhad Islami.

De asemenea, este important să se respecte recomandările privind dieta, activitatea fizică, menținerea unei greutății normale, limitarea expunerii la soare și vaccinarea împotriva virusului hepatitei B (HBV) și a papilomavirusului.

„Vaccinarea poate reduce semnificativ riscul de infecție cronică și, prin urmare, cancerele asociate acestor virusuri”, spune dr. Ahmedin Jemal, coautor al studiului.