DNA efectuează 41 de percheziții în Portul Constanţa, într-un dosar de corupție și abuz în serviciu

Publicat: 24 feb. 2025, 08:50, de Ionut Jifcu, în ACTUALITATE , ? cititori
DNA efectuează 41 de percheziții în Portul Constanţa, într-un dosar de corupție și abuz în serviciu

DNA desfășoară 41 de percheziții în Portul Constanța și alte locații, într-un dosar ce vizează acuzații de corupție și abuz în serviciu.

41 de percheziții DNA au loc în Portul Constanța și alte locații, luni dimineață, conform informațiilor Info Sud-Est.

Acuzațiile procurorilor sunt de dare, luare de mită și abuz în serviciu.

Mai mulți funcționari din Portul Constanța sunt vizați de anchetă, care este cea mai amplă din ultimii ani.

Dosarul este instrumentat de procurorii DNA de la București.

Mită de 7 milioane euro

Potrivit sursei citate, ancheta DNA vizează un circuit complex de dare și luare de mită, cu sume ce ajung la 7 milioane de euro, folosite pentru obținerea de terenuri, dane și contracte.

Procurorii au utilizat ofițeri sub acoperire pentru a documenta faptele. Printre cei implicați se numără Ion Dumitrache, liderul PSD Constanța, oameni de afaceri influenți, foști vameși și funcționari din Administrația Porturilor Maritime. Gruparea Pilcă-Bogatu-Dumitru, grupare de oameni de afaceri cunoscută pentru influența sa în Vama Constanța, este menționată în anchetă.

Aurelian Pilcă și Eugen Bogatu au mai avut probleme penale în trecut, Bogatu fiind condamnat în 2015 la 2 ani și 6 luni de închisoare.

Printre cei cercetați se numără și Vasile Costea, un om de afaceri apropiat de fostul primar Radu Mazăre, care a fost anterior trimis în judecată pentru dare de mită, dar achitat în 2022. Procurorii susțin că acesta a pus la punct o rețea sofisticată de mituire pentru a obține avantaje în Portul Constanța.

În ultimii 20 de ani, DNA a obținut doar o condamnare definitivă în dosarele legate de corupția din Portul Constanța, majoritatea proceselor soldându-se cu achitări sau pedepse cu suspendare.

A doua acţiune, în câteva zile

Nu mai târziu de vineri, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, în colaborare cu procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București și cu investigatori din cadrul Departamentului Apărării al Statelor Unite ale Americii – Serviciul de Investigații Penale al Apărării (D.C.I.S.) și Serviciul Naval de Investigații Penale (N.C.I.S.), au făcut percheziţii în cinci locaţii din judeţul Constanţa, dar şi din Capitală.

Cercetările au fost desfăşurate într-o cauză penală transfrontalieră ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție asupra unor funcționari din cadrul unei organizații internaționale.

„În cursul zilei de 21 februarie 2025, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 5 locații situate pe raza municipiului București și a județului Constanța, dintre care una este sediul unei societăți comerciale, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice.

În cauză, procurorii anticorupție beneficiază de sprijinul ofițerilor din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române – Direcția de Investigații Criminale”, au transmis, la acea dată, procurorii DNA.