5 iunie, Ziua Învățătorului, liberă pentru elevi și cadre didactice
Ziua Învăţătorului este sărbătorită anual la data de 5 iunie, data de naştere a marelui dascăl Gheorghe Lazăr, întemeietorul învăţământului modern românesc.
În aceată zi, elevii și cadrele didactice nu merg la cursuri.
Data de 5 iunie este declarată oficial Ziua Învăţătorului prin Legea nr. 289 din 29 octombrie 2007.
Vacanța de vară
Vacanţa de vară va începe vineri, 21 iunie, după finalizarea cursurilor.
Prin excepţie, pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, anul şcolar are o durată de 34 de săptămâni de cursuri şi se încheie pe 7 iunie 2024, iar pentru clasa a VIII-a anul şcolar are o durată de 35 de săptămâni de cursuri şi se încheie pe 14 iunie 2024
Întemeietorul învățământului modern românesc
Născut la Avrig ca fiu de țăran liber, Gheorghe Lazăr a fost luat de mic în casa baronului Samuel von Brukenthal. Remarcându-i aptitudinea pentru studiu, baronul l-a trimis să studieze la gimnaziile din Sibiu și Cluj și apoi la Viena, unde a urmat studii superioare de filosofie, istorie și de științe fizico-matematice. Ulterior, a studiat și teologia.
Anul 1818 este legat de înființarea de către Gheorghe Lazăr a primelor cursuri de ingineri hotarnici din Ţara Românească, cu predare în limba română, la „Şcoala Academicească pentru Ştiinţele Filozofeşti şi Matematiceşti” de la Mănăstirea Sfântul Sava din Bucureşti,
Ziua Învățătorului este sărbătorită în toate unitățile de învățământ de stat, particulare și confesionale din sistemul românesc.